Ugyanannyian keresnek albérletet, mint eladó lakást Budapesten, erre 2022 előtt még nem volt példa

2022. december 12. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a kereslet szempontjából korábban masszív fölényben voltak az eladó lakások a kiadókhoz képest, 2022 novemberétől megváltozott a helyzet – áll az Ingatlan.com legújabb elemzésében, ami a budapesti eladó és kiadó társasházi lakások iránti keresletet és kínálatot vizsgálta.

Az Ingatlan.com elemzése szerint november óta ugyanannyi érdeklődés érkezik eladó és kiadó lakásokra Budapesten, amire 2022 előtt nem volt példa. Pár éve ugyanis a kiadó fővárosi társasházi lakások iránt még jóval kisebb volt a kereslet az eladó lakásokhoz képest. 2020 novemberében 30-40 százalék, 2021 novemberében pedig 45-50 százalék volt a kiadó és eladó lakásokra érkező érdeklődések különbsége. Ez idén őszre teljesen kiegyenlítődött, pedig az eladó lakások kínálata többszöröse a kiadóknak Budapesten: több mint 30 ezer használt lakás várt gazdára idén novemberben, miközben a bérelhető lakások száma alig haladta meg a 7 ezret.

Forrás: Ingatlan.com
Forrás: Ingatlan.com

Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint a szokatlan jelenség mögött egyértelműen a vevők kivárása áll:

„A mostani bizonytalan gazdasági környezet, a lakáshitelek magas kamata miatt még azok is letettek egy időre a lakásvásárlásról, akiknek muszáj költözniük, közülük sokan bérléssel hidalják át azt az időszakot. Ráadásul az év végén hagyományosan is kisebb az eladó lakások iránti érdeklődések száma”

– teszi hozzá a szakértő, aki szerint egyelőre kérdéses, hogy mennyire lesz tartós ez a helyzet.

Legutóbb a koronavírus-járvány idején volt arra példa, hogy a kiadó és eladó lakások iránti érdeklődések fej fej mellett haladjanak – fejti ki Balogh László, majd azt is hozzáteszi, hogy egyelőre nem országos jelenségről van szó, hanem csak a budapesti lakáspiacon megfigyelhető ez a trend, ami azonban sok esetben előre jelzi az országos folyamatokat is.

Az elmúlt években a lakásárak az egekbe szöktek, mára már szinte lehetetlenné vált lakást vásárolni azoknak, akik nem kapnak családi segítséget. Mivel magyarázható azonban mindez, milyen folyamatok állnak az elképesztő drágulás mögött? És milyen intézkedésekre lenne szükség, hogy a többség számára újra elérhető távolságba kerüljön a biztonságos lakhatás és a sajátlakás-vásárlás? Ezekre a kérdésekre próbálunk válaszolni a legújabb Telexikonban:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!