Advent harmadik vasárnapjára megérkezett a tél: Zircről már 7 cm-es havat jelentettek

2022. december 11. – 08:34

Másolás

Vágólapra másolva

Advent harmadik vasárnapjára megérkezett a tél – írja az Országos Meteorológia Szolgálat Facebook- bejegyzésében. A szolgálat előrejelzése szerint már szombaton megérkezett a mediterrán ciklonnal érkező hideg légtömeg a Kárpát-medence fölé, ami szelet és havat hozott többek között a Bakonyba is:

Vasárnap túlnyomóan borult lesz az ég, a csapadékzóna fokozatosan kelet felé szorul, az esőt helyenként felválthatja havas eső és havazás is. A síkvidékeken, Északkeleten és az Észak-Alföldön 6 centiméter vastagságú, könnyen elolvadó hólepel, míg a hegyekben akár 8-10 centiméter hó is hullhat. Az Időkép reggel közzétett Facebook-bejegyzése szerint Zircről már 7 cm-es havat jelentettek.

Az északi, északnyugati szél napközben felerősödhet. A Bakonyban és Bodrogközben akár viharos széllökésekre is lehet számítani, a délelőtti órákban a Dunántúlon, illetve északkeleten (Észak-Alföld, Zemplén) a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70-75 km/h-t, de a déli óráktól kezdve a szél veszíthet az erejéből. Vasárnap a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul, késő estére -5 és +2 fok közé hűl le a levegő.

A hideg levegő a hét elején velünk marad, jellemzőek lesznek az éjszakai fagyok, a jövő hét második felében pedig változékony lesz az időjárás. Hétfőn a nap első felében hazánk keleti, északkeleti részén előfordulhat kisebb havazás, hózápor, később legfeljebb egy-egy futó hózápor lehet. Sokfelé lesz erős az északnyugati, nyugati szél. Bár az ég csak gyengén vagy közepesen lesz felhős, és akár órákra is kisüthet a nap, a hőmérséklet -2 és +2 között alakulhat majd. Kedden csapadék nem valószínű, de északkeleten nem kizárt egy-egy hózápor. A szél viszont megerősödhet, hajnalban a hőmérséklet -9 és -3 között alakulhat. Napsütéses, gyengén felhős idő lesz a hét második napján, és a hétfőhöz hasonlóan kora délután -2 és +2 fok alakulhat a hőmérséklet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!