Nem fizeti ki a gyógyászati segédeszközök gyártóit az egészségbiztosítási alapkezelő

2022. december 9. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

Nem fizeti ki a gyártóit az egészségbiztosítási alapkezelő, mert kimerült a keret. Az érintett cégek attól tartanak, hogy nem élik túl a hiányt – írja a Népszava.

A lap információ szerint immáron négy hete nem fizeti ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a gyógyászati segédeszközöket előállító cégek már használatban lévő eszközeik utáni támogatást. Az érintett 180-200 cégtől nagyjából 1,5-2 milliárd forintot tartottak vissza eddig. A segédeszközök közé tartoznak többek közt a művégtagok, járógépek, fűzők és ortopéd cipők is.

„A megnövekedett számú, és néhány esetben indokolatlan felírások miatt a 2022-ben ezen támogatási jogcímre rendelkezésre álló előirányzat elfogyott”

– indokolt a finanszírozó. A Népszavának az egyik gyártói szövetség vezetője elmondta, hogy eddig a számláikra jellemzően nyolc napon belül utalta a járandóságukat a NEAK. Ez az évtizedek óta működő rendszer bicsaklott meg november elején, miután elfogyott a rendelkezésre álló keret. Korábbi években, ha elfogyott a biztosított keret, akkor a kormányzat egyszerűen elvégezte a szükséges átcsoportosítást, a cégek pedig semmit sem éreztek meg az egészből.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára elmondta, hogy az érintett cégek jellemzően magyar tulajdonú mikro- és kisvállalkozások, amelyek nem rendelkeznek még egyhavi tartalékkal sem. Így előfordult, hogy se közterheket, se béreket nem tudnak fizetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!