Meghalt Tonhauser László, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálatának egykori vezetője

2022. december 7. – 18:52

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt Tonhauser László, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálatának egykori vezetője – írja a Hvg.hu. Tonhauser László nyolcvanéves volt, a lapnak az egykori vezető halálhírét több forrás is megerősítette. Tonhauser László rendőrnyomozóként a kilencvenes években vizsgálta az olajmaffia és magas rangú politikusok kapcsolatát, a politikai és a szervezett alvilág összefonódását.

Tonhauser László 1967-ben lett Józsefváros kapitányságának próbaidős nyomozó őrmestere, tíz évvel később pedig a Belügyminisztérium bűnügyi munkatársaként kezdett el dolgozni. 1993. január 1-jén kinevezték az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálat vezetőjének. Az egység 1996-ban integrálódott a Központi Bűnüldözési Igazgatóságba, ami két év múlva beleolvadt az ORFK Bűnügyi Főigazgatósága, Tonhauser László pedig nyugdíjba vonult.

Tonhauser László is részt vett a „Presztízs” fedőnév alatt futó akcióban a nyolcvanas évek elején, aminek célja az volt, hogy felszámolja a szervezett bűnözést Magyarországon. A nyomozást – amelyben Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszternek is szerepe volt – 1982. november elsején fejezték be. A Presztízs akció során 170 bűncselekményt derítettek fel, 85 embert gyanúsítottak meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!