Esőt hozott a Mikulás, nem havat

2022. december 6. – 07:26

Másolás

Vágólapra másolva

Elmarad a havazás Mikulás napján, legfeljebb a Bükkben és a Mátrában hullhat havas eső – írja az Időkép. Eső viszont lesz, a hétfő éjjeli hidegfront ugyanis jelentős mennyiségű esőt, záporokat hozott.

Reggel többfelé, délután már csak a keleti, északkeleti tájakon számíthatunk esőre, a magasabban fekvő tájakon havas esőre. Eközben nyugat felől többfelé felszakadozhat a felhőzet, és süthet ki a nap. Több tájegységünkön élénk, néhol akár erős is lehet a nyugati-északnyugati szél. Hajnalban -1 és +5, napközben 2 és 9 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerdán csak elszórtan alakulhat ki gyenge eső, egy-egy zápor, de kezdetben néhol havas eső is előfordulhat. Északon élénk lehet a nyugatias szél. Hajnalban többfelé lehet gyenge fagy, napközben pedig 4–8 fokot mutathatnak a hőmérők.

Csütörtökön helyenként gyenge eső, esetleg havas eső is kialakulhat, a magasabb tájakon átmenetileg kisebb havazás sem kizárt. Napközben 1 és 6 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Hétvégére egy mediterrán ciklon hoz csapadékos időt, vasárnaptól pedig egyre hidegebb levegő érkezhet, ami annyit jelent: havazásra is van esély.

A hét közepétől a reggelek többfelé lesznek fagyosak, az igazi télies fordulat a mediterrán ciklonnak köszönhetően vasárnap-hétfő tájékán köszönthet be.

A ciklon várhatóan sok csapadékot hoz, illetve az előoldalán péntek-szombatra dél felől enyhe levegőt. Szombaton délen, délkeleten 15 fok sem kizárt, sőt még az ég is megdörrenhet.

Vasárnap előreláthatólag fokozatosan átkerülhetünk a ciklon hátoldalára, így ha marad a csapadékos idő, az esőt nyugat, északnyugat felől egyre többfelé havazás válthatja fel, ezzel együtt az északira, északnyugatira forduló szél is nagy területen viharossá fokozódhat. Jövő hét elejére pedig országszerte megérkezhet a tél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!