A bankszektor nyeresége csökkent, majdnem 200 bankfiók zárt be idén

2022. december 5. – 15:36

Másolás

Vágólapra másolva

A bankszektor nyeresége csökkent, a tőkehelyzetük viszont stabil. Elbocsátások nem voltak az ágazatban, de nagyjából 200 bankfiókot zártak be idén, írja a Napi.hu a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva.

Szeptember végén a jegybank (MNB) adatai szerint összesen 31 hitelintézet működött Magyarországon, ezek között volt hat nagybank, hét közepes és 18 kicsi. A bankok száma nem csökkent az elmúlt években, hiába ment csődbe például a Sberbank. A Napi.hu szerint ennek oka az volt, hogy fióktelepként működő újabb szereplők jelentek meg a magyar piacon. A bankfiókok száma azonban sokat csökkent.

1638 maradt mostanra, miközben az év elején ennél majdnem 200-zal több, 1826 fiók üzemelt az MNB adatai szerint.

A fiókszám drasztikus csökkentése nem járt együtt a dolgozói létszám leépítésével, továbbra is majdnem 39 ezren dolgoznak a bankszakmában. A Napi.hu azt írja, hogy inkább keresik a plusz munkaerőt a hitelintézetek.

A bankszakma még mindig az egyik legjobban fizető szektornak számít, tőkehelyzetük stabil, minden hitelintézet mutatója meghaladja az elvárt 3 százalékos értéket, de egyre kevesebb a pénz a különadók és a visszaeső hitelezés miatt. A nyereség is csökkent: az első háromnegyedévben elért éves nettó eredmény 562 milliárd forint volt, amely az előző év azonos időszakában elért nyereségnél 12,4 százalékkal kevesebb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!