Százezer forintot kapott egy kormánytisztviselő, hogy ne vesse ki a milliós bírságot, gyanúsítottként hallgatták ki

2022. december 2. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyomoz – áll a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2022. december elsején reggel az egyik megyei Kormányhivatal Közlekedésfelügyeleti Főosztályán dolgozó kormánytisztviselő ellenőrzés alá vont egy tehergépkocsit, ami az árufuvarozás hatósági szabályainak csak részben felelt meg.

Az intézkedés a tehergépkocsihoz, illetve a rakományhoz kapcsolódó szabálytalanságokat tárt fel, többek között a sofőr gépjárművezetői képesítési igazolványa lejárt. Emellett elmulasztotta a szállítmányt ponyvával letakarni és a jármű műszaki állapota – köztük a fék – sem volt megfelelő. Miután a tisztviselő észlelte a hibákat, elhatározta, hogy jogtalan előnyt kér azért, hogy a szükséges eljárást ne folytassa le, és bírságot se szabjon ki.

Az ellenőrzést végző hivatalos személy a feltárt hiányosságok miatt több millió forintos bírság kiszabását helyezte kilátásba, de azt is közölte, nem kíván azokról jegyzőkönyvet felvenni. Az ellenőrzés alá vont személy azon kérdésére, hogy mi akkor a megoldás, azt felelte: „önre bízom.”

A kormánytisztviselő magatartására, fellépésének módjára tekintettel azért, hogy a hivatalos személy a kilátásba helyezett több millió forint összegű bírság kiszabásától eltekintsen, az intézkedés alá vont személy a magánál tartott készpénzt – összesen százezer forintot – átnyújtotta, amit a kormánytisztviselő azonnal eltett, majd további intézkedés nélkül távozott.

Az ügyészség alig egy nap elteltével gyanúsítottként hallgatta ki a 40 éves férfit, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!