Kihallgatott az ügyészség egy Pest megyei polgármestert, aki a gyanú szerint jogtalanul szerzett telkeket

2022. november 29. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességet megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt hallgatott ki gyanúsítottként egy Pest megyei polgármestert és két társát kedden, olvasható az ügyészség közleményében.

A megalapozott gyanú szerint 2017-ben az ingatlan-nyilvántartási szakügyintézőként dolgozó kormánytisztviselőt azzal kereste meg ismerőse, hogy felesége – egy Pest megyei település polgármestere – ingatlanának szomszédságában olyan telkek helyezkednek el, amelyek tulajdonosai a II. világháború után kitelepített sváb származású személyek, akik hiányos személyi adatokkal szerepeltek az ingatlan- nyilvántartásban.

A férfi 450 ezer forintot ajánlott azért, hogy a kormánytisztviselő vonja össze ezeket az ingatlanokat egy helyrajzi szám alá, amelynek tulajdonosaként már csak a feleségét tüntesse fel a nyilvántartásban.

A kormánytisztviselő az ajánlatot elfogadta, az ígért összeget átvette, majd a polgármestert a 345-ről 4537 négyzetméterre növelt ingatlan kizárólagos tulajdonosaként valótlan adatokkal (megkerülve az előírt eljárási rendet, a jogszabályi feltételek hiányában az ingatlan többi tulajdonosát törölve) bejegyezte a közhiteles nyilvántartásba.

A Pest megyei polgármester nem tett vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Az ügyészség közleményében leszögezte, hogy a büntetőeljárás érdekében az ügyről más adat jelenleg nem közölhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!