Bencsik András pokoli kockázatnak látná, ha egy „másságos ember” befurakodna az unokája óvodájába

2022. november 25. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

Vitát kavart a HírTv Vezércikk című műsorában az a hír, hogy Novák Katalin köztársasági elnök a napokban fogadta az egyik legnagyobb hazai LMBTQI civil szervezet, a Háttér Társaság képviselőit – számolt be erről a Népszava.

A műsorban Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója fejtette ki véleményét a témában. A hír felvezetésénél a műsorvezető azt mondta, Novák Katalint családügyi miniszterként rendre támadták ezek a szervezetek, majd elmondta a kormány álláspontját.

Ókovács Szilveszter szólt hozzá elsőként a témához, azt mondta, ő ott lefagyott, hogy egyeztetni fognak az LMBTQI-embereket érintő témáról, mert szerinte minden kérdés érint mindenkit.

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője arról beszélt, hogy civil szervezetet hozna létre a „normális embereknek”, és így menne el az államfőhöz. „Nem viccből mondom, tök komolyan, hogy azon gondolkodtam ennek a hírnek az olvasatán, hogy lehet, hogy vállalnám is ennek a kezdeményezését. Egy olyan civil szervezetet létrehozni, amelyik az NHTM-embereket fogná össze, ez a normális, heteroszexuális, természetes ösztönű és a másik nem iránt vonzódó embereket jelenti” – mondta Bencsik András.

A Demokrata főszerkesztője azt is mondta, pokoli kockázatnak látná, ha „ezek közül a másságos emberek közül valaki befurakodna” az ő unokájának óvodájába.

Demeter Szilárd szerint magánügy, hogy ki kit szeret, és miután kifejtette, hogy ő egy heteroszexuális, fehér férfi, arról beszélt, hogy a tolerancia eltűrést jelent. „Elfogadom, de nem muszáj helyeselnem. Mostanában valami ilyesmit érzékelek, mintha azt akarnák elérni, hogy én helyeseljem azt, amit ők gondolnak a világról. De nem akarom helyeselni, sőt, az egyet nem értés joga sokkal fontosabb, mint az egyetértés joga, a sokszínűség ezt jelenti” – mondta.

Ahogy arról beszámoltunk, Novák Katalin köztársasági elnök szerdán fogadta a Háttér Társaság képviselőit a Sándor-palotában, a találkozóról azt írta a Facebookon, hogy azokról a problémákról beszéltek, „amelyeket ők most a legfontosabbnak éreznek”. Megkérdeztük a Háttér Társaságot, hogy miről volt szó, válaszukban azt írták, hogy öt témáról beszéltek részletesen:

  • Álljon ki a társadalmi kisebbségek mellett, az őket érő támadásokat, gyűlöletbeszédet nyíltan ítélje el.
  • Nyújtson be olyan törvényjavaslatot, amivel újra lehetővé válik a nem, és ehhez kapcsolódóan a név megváltoztatása.
  • Szorgalmazza az állami intézményeknél, szerveknél dolgozó személyek edukálását, a hivatalokban befogadó szemlélet alkalmazását.
  • Juttassa el a döntéshozókhoz a HIV kombinációs prevenció bevezetésének fontosságát.
  • Az elnöksége alatt a parlament által esetlegesen megszavazott, az LMBTQI-emberek biztonságát, szabadságát vagy egyenlőségét csorbító törvényeket ne írja alá.

Mint közölték, a beszélgetés hangulata hivatalos volt, a köztársasági elnök asszony végighallgatta a meglátásaikat, azt mondta, megfontolja a kéréseiket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!