Szijjártó: Arra is felkészültünk, ha akadozna a Barátság

2022. november 23. – 18:57

Másolás

Vágólapra másolva

Számítani kell a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás akadozására a következő időszakban is az ukrajnai energetikai hálózatot érő orosz rakétatámadások miatt, a kormány azonban felkészült, ez nem befolyásolja az ellátásbiztonságot – közölte szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a miniszter a hazai energiaszektor meghatározó képviselőivel folytatott egyeztetését követően arról számolt be, hogy a zavarokat a vezeték működtetésért felelős ukrajnai rendszerek sérülése okozza, de a javítások folyamatosan zajlanak.

„Szállítási ingadozásokra kell számítani a következő időszakban is. Ezekre felkészültünk, Magyarország kőolajellátásának biztonságát ezek a helyzetek nem befolyásolják” – fogalmazott.

Szijjártó a közleményben kritizálta még az EU Oroszországra kivetett szankcióit, azt mondta, az EU-s energiaügyi miniszterek csütörtöki ülésén ezért világossá fogja tenni a kormány álláspontját az ügyet illetően.

„Azért fogunk küzdeni a holnapi napon Brüsszelben, aztán a következő hetekben a jogalkotási folyamat során, hogy Magyarország mentességet kapjon mind a gázársapka, mind az olajársapka alkalmazása alól.”

A miniszter szerint az, hogy Magyarország a kőolajat Oroszországtól vásárolja, nem „valamiféle politikai állásfoglalás”, hanem adottság, Szijjártó azt mondta, fizikailag csak így garantálható jelenleg hazánk ellátása, ezért is harcolta ki a kormány korábban, hogy a csővezetékes szállításra ne vonatkozzon az embargó.

A magyar kormány nem szeretné, hogy az olajársapka vonatkozzon a csővezetékes szállításra is, a gázársapka pedig a hosszú távú szerződésekre, hiszen így szerintük ellátásbiztonsági problémák lépnének fel.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!