Több mint 10 centis hó hullott már a Kőszegi-hegységben

2022. november 23. – 06:39

Több mint 10 centis hó hullott már a Kőszegi-hegységben
Fotó: Bakró-Nagy Eszter

Másolás

Vágólapra másolva

Az Időkép stábja éjszaka a Kőszegi-hegységbe ment el, hogy lefilmezze az idei első nagyobb havazást, mint írják, a hegységben autózva 500 méter környékén hóba váltott az eső. A hótakaró vastagsága elérte a 10 centit, de ma reggelre ez már jóval több lehet, mivel a délkeleti tájakat leszámítva mindenhol esik az országban, nyugaton a magasabb pontokon havas eső, hó hullik.

Marad a borult idő, de a Tiszántúlon felszakadozhat a felhőzet, ott akár pár órás napsütés is lehet. Sokfelé várható eső, az Alpokalján és a Dunántúl magasabban fekvő részein havas eső, hó is lehet, írja az OMSZ.

300-400 m fölött tartósan havazhat, ezért ott vastagabb (vizes, tapadó) hótakaró kialakulása (a magasabb csúcsok környékén akár 10 centinél is nagyobb) várható, azonban síkvidéken is átmenetileg kifehéredhet a táj. A Bakonyban is eshet, így szerdán elsősorban a nap első felében ott is van esély több cm-es hóréteg kialakulására. Ugyanakkor a csapadék intenzitásának napközbeni gyengülésével

a halmazállapot egyre inkább visszaválthat folyékonyba, vagy ahogy mi, egyszerű emberek fogalmaznánk: elolvad a fenébe.

A csapadékzóna főleg délutántól fokozatosan gyengül, és egyre kevesebb helyen eshet. Több helyen megélénkül az északi, északkeleti, a Viharsarokban a déliesre forduló légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 3 és 8 fok között valószínű, de a délkeleti tájakon pár fokkal melegebb is lehet. Késő estére 0 és +8 fok közé hűl le a levegő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!