Termékbemutatókkal csaltak ki pénzt idős emberektől, vádat emeltek ellenük

2022. november 22. – 10:31

Másolás

Vágólapra másolva

Csalás miatt emeltek vádat 13 ember ellen, aki éveken át egészségügyi termékbemutatónak álcázott programokon országszerte több tucatnyi idős embert tévesztett és károsított meg – írja az MTI a Zala megyei Főügyészség tájékoztatása alapján.

A társaság 2016-tól az ország több városában szervezett termékbemutató programokat, amiken jellemzően idős, a csalás felismerésére, elhárítására korlátozottan képes sértetteknek értékesítettek különböző termékeket.

A csoport tagjai telefonon keresztül ingyenes egészségügyi felmérésre hívták az embereket Szombathelyen, Pécsett, Érden, Kecskeméten, Miskolcon, Szegeden, Budapesten, Ajkán és Zalaegerszegen.

A programokon egészségügyi felmérést színleltek, előadásokat és termékbemutatókat tartottak, hogy eladják az ügyfeleknek a jelentősen túlárazott, de valós egészségügyi hatást nem nyújtó termékeiket.

A csalók az egészségi állapotukról megtévesztett és emiatt megrémült embereket egyedinek tűnő kedvezményt kínálva vagy nyereményjátékot színlelve vették rá a termékek megvásárlására. A sértettek az ügyletek után már nem állhattak el a vásárlástól, a kifizetett vételárelőleget egy esetben sem kapták vissza. A megtévesztett vásárlóknak 60 ezertől 450 ezer forintig terjedő kárt okoztak.

Az elsőrendű vádlott egy pápai férfi, aki 2016-ban két kft. nevében, majd 2017-től egy új cég nevét felhasználva szervezte az átverős programokat társaival. Érden egy olyan ingatlant béreltek, amelyben „egészségügyi intézmény hatását keltő berendezési tárgyak” is voltak, hogy a szabályos működés látszatát keltsék. Ott is végeztek „orvosi vizsgálatokat”, de a 13 vádlott közül csupán a másodrendűnek, egy máriakálnoki férfinak volt egészségügyi végzettsége, miközben más vádlott is rendszeresen orvosként mutatkozott be.

A „terápiás matracot”, nyak- vagy lábmasszírozó készüléket kínáló társaság tagjai ellen a Zalaegerszegi Járási Ügyészség 35 rendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!