Már csak nyolcan vannak versenyben azért, hogy ki legyen a következő magyar űrhajós

2022. november 22. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

244 jelentkező közül már csak nyolcan vannak versenyben azért, hogy ki legyen a következő magyar űrhajós; év végére négyre szűkítik le a számukat, a befutót pedig csak a misszió előtti hetekben fogják kiválasztani – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az MTI tudósítása szerint ez Magyarország valaha volt legnagyobb, nagyjából 100 millió dollár értékű űrprogramja. A HUNOR nevű program keretében, az amerikai Axiom Space együttműködésével, 2024 végén vagy 2025 elején harminc napos kutatási misszión vesz részt egy magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson. Itt tizenkét magyar eszközt fog tesztelni és nyolc kísérletet végez magyar kutatócsoportok számára. A küldetésre 244 személy jelentkezett, köztük 39 nő.

Az Axiom egyébként űrturistáknak is szervez utazásokat az ISS-re, a jegyár elég borsos, 55 millió dollár fejenként.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy kedden megállapodást írtak alá az európai űrügynökséggel, amelynek keretében öt év alatt négymilliárd forintnyi támogatást kapnak magyar kis- és közepes vállalkozások a nagy európai projektekhez szükséges technológiai háttér kifejlesztéséhez.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!