A gazdasági helyzet miatt bezárt a legendás Hauer Cukrászda

2022. november 22. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

„A gazdasági környezet vendéglátóiparra gyakorolt hátrányos hatásai miatt – megnövekedett energiaárak és alapanyag árak, csökkenő turizmus és vendégszám – Kávéházunkat bezártuk!” – jelentették be a hírt az eredetileg több mint 130 évvel ezelőtt alapított cukrászda és kávéház Facebook-oldalán.

A budapesti műemlék cukrászda a VIII. kerületben, a Rákóczi úton található, és a Wikipedia történeti leírása szerint még 1890-ben alapította Kazlik Nándor. Halála után özvegye újraházasodott, Hauer Rezsőhöz ment feleségül: ő vette át a cég vezetését is, majd 1899-től saját néven üzemeltette azt. Az üzlet akkor még csak egy helyiségből állt, később, 1901-ben uzsonnateremmel, majd csokoládé- és bonbonüzemmel bővítették.

Tulajdonosát, Hauer Rezsőt a cukrász ipartestület örökös díszelnökévé választotta 1920-ban, Gerbeaud Emil halála után. Termékei közül a Hauer-krémes volt a legsikeresebb. A II. világháború után a cukrászdát államosították, bővítették, majd 1956-tól Erkel cukrászdaként üzemeltették. 1970-től visszakapta korábbi nevét.

A rendszerváltás idején privatizálták, a korábbi üzletet szinte a téglákig lebontották, végül 1991-ben bezárták. 1999-ben aztán új tulajdonosa lett: felújították, és 2002-ben újranyitották. Az üzemeltető ellen aztán 2006-ban felszámolási eljárás indult egy elszámolási vita miatt. Később, 2013-ban újraértékesítették az üzlethelyiséget, ahol 2017. augusztus 20. óta üzemelt a felújított Hauer Cukrászda és Kávéház, amely a hozzászólások szerint már hetek óta zárva lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!