Feltörte egy férfi az NNI rendszerét, hogy bezsarolja a rendőrséget: 15 év fegyházat kapott elsőfokon

2022. november 22. – 17:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék elsőfokon 15 év fegyházbüntetésre, valamit 10 év közügyektől való eltiltásra és 200 ezer forintnyi büntetésre ítélte azt a férfit, aki feltörte az NNI informatikai rendszerét. A férfit terrorcselekmény és több mint 100 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt ítélték el, írja a törvényszék közleménye.

Az ügy másodrendű vádlottja pénzmosás bűntette miatt 2 év börtönre ítélte, neki 50 ezer forintot kell fizetnie, valamint 3 év felfüggesztett próbaidőt is kap. A hatodrendű vádlott szintén pénzmosás miatt kapott egy év próbaidőt. Az elsőrendű vádlottól 16 millió, a másodrendűtől félmillió forintot koboztak el.

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott felhasználta számítástechnikai ismereteit, így fért hozzá a sértettek informatikai eszközeihez: a billentyűzet leütéseket megfigyelve pedig hozzáfért bankkártya-adatokhoz, valamint internetbanki adatokhoz is. Ezeket az adatokat felhasználva a férfi

  • átutalásokat hajtott végre és mobiltelefon egyenlegeket töltött fel
  • emelt díjas vásárlásokat végzett, ételt rendelt
  • vásárolt koncert-, busz-, vonat- és parkolójegyeket
  • emellett pedig internetes fogadási oldalakon is játszott.

A pénz elköltésében a többi vádlott (barátok, hozzátartozók) is segített neki, többen saját bankszámláikon tárolták az így megszerzett pénzt. Miután a rendőrség kihallgatta az elsőrendű vádlottat, a férfi úgy döntött, belép a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (az NNI) szerverére is,

hogy az NNI rendszeréből letöltött adatokat utána a hatósággal szemben felhasználja.

A férfi ezután megzsarolta az NNI-t, hogy nyilvánosságra hozza a jogosulatlanul megszerzett adatokat, ha tovább folytatják az eljárást ellene. Az adatok végül nem kerültek nyilvánosságra, azonban az incidens súlyosbította az amúgy is büntetett előéletű férfi ítéletét.

A fentebbi történetből hiányzó harmadik, negyedik, ötödik és hetedik rendű vádlott a kihallgatás után lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így az ő esetükben már korábban ítéletet hozott a bíróság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!