Szabad Európa: December 7-én szavazhat a parlament a svéd és finn NATO-tagságról

2022. november 21. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

December 7-én szavazhat a magyar parlament Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról – írja a Szabad Európa. A lap forrása Harangozó Tamás MSZP-s politikus, akinek elmondása szerint egy NATO-közgyűlésen hangzott ez el, és megerősítették a magyar kormány képviselői is.

A két ország NATO-ba való felvételét a magyarok és a törökök kivételével már minden tagállam elfogadta. Kommunikációban a magyar kormány is helyesli ezt a lépést, de hivatalosan még nem írták alá a dolgot, arra hivatkozva, hogy a parlamentnek túl sok dolga van az EU által kért antikorrupciós szabályozások kidolgozásával és elfogadásával.

Vannak persze olyan elméletek is, hogy Orbán Viktor Putyin és/vagy Erdoğan kérésére húzza az időt, vagy hogy a Magyarországgal szemben zajló jogállami eljárás, és az emiatt felfüggesztett uniós pénzek ügyében használja ezt ütőkártyaként. A december 7-i szavazás elvileg éppen egy nappal azután esedékes, hogy az EU döntést hoz ebben a kérdésben (igaz, felmerült már ennek az elhalasztása is).

A parlamentben egyelőre nem vették napirendre a szavazást, de persze van lehetőség még ennek a pótlására. Az Országgyűlés idei utolsó ülésére december 5-6-7-én kerül sor, és ha valóban lesz szavazás, annak borítékolható a pozitív eredménye, hiszen a Mi hazánk kivételével minden párt támogatja a két ország belépését a katonai szövetségbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!