Tízmillió euróért néhány bőröndnyi papírhulladék járt

2022. november 21. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Felettébb érdekes üzlet zajlott le 2013-ban Olaszországban magyar, vietnami, olasz és orosz együttműködés keretében: Orosz Tibor magyar ügyvéd bonyolított le egy már magában is nagyon furcsa pénzcserét, ami még csak érdekesebb lett azzal, hogy a Magyarországra visszaérkezett bőröndökben 18 millió dollár helyett jobbára papírhulladék volt csak – írja a HVG.

Orosz Tibor egy vietnami üzletember megbízásából utazott Olaszországba, hogy ott egy benzinkúton átadjon magyarországi kínai üzletemberek pénzéből összeszedett 10 millió eurót néhány olyan bőröndért cserébe, amelyben elméletileg 18 millió dollár volt. Az ügylet már akkor furcsának tűnt, hiszen az akkori árfolyamon 10 millió euróért legfeljebb 14 millió dollárt lehetett kapni. Az olaszok azzal érveltek, hogy ingatlanvásárlásra szükségük van euróra készpénzben, ez ér nekik többet, mint maga az összeg. A csere így mégis megtörtént, és már csak Budapesten, az egyik legnagyobb nemzetközi pénzszállító cég budapesti értéktárában derült ki, hogy mindössze 100 ezer dollár volt valódi a csomagból, a többi bőröndöt papírhulladékkal töltötték meg.

Az ügyben Magyarországon és Olaszországban is eljárás indult, itthon a rendőrség sikkasztás miatt kezdett el nyomozni, az olaszok pedig pénzmosás gyanúja miatt vizsgálódott. Itthon Oroszt felmentették, Olaszországban pedig elévült a bűncselekmény. Mivel a 10 millió euró Magyarországon élő kínai üzletemberek pénzéből jött össze, senki nem vesztett akkorát rajta, hogy intenzíven keresni kezdje a felelősöket.

Az ügy részleteit a hvg360-on tudja bővebben elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!