Éttermek üveghulladékából készít poharakat, tányérokat és tálakat egy budapesti üvegművész

2022. november 19. – 08:04

Másolás

Vágólapra másolva

A Deutsche Welle legújabb videójában Kohut-Görömbei Luca üvegművésszel ismerkedhetnek meg a nézők. A budapesti üvegművész éttermek megmaradt üvegeit gyűjti össze, amik a kukában landolnának. Műhelyében a begyűjtött üvegeket újraolvasztja, új formát, és ezáltal új életet kapnak a kidobásra szánt üvegek. Az elkészült műveket, például poharakat, tányérokat és tálakat, Luca szereti személyesen átadni a megrendelőinek, akik száma egyre csak gyarapszik.

„Nem egy zöld marketingről van szó, hanem tényleges újrafelhasználásról”

– meséli az üvegművész, aki már 12 éves kora óta foglalkozik üvegtervezéssel és az üveg megmunkálásával.

Az ENSZ kezdeményezésére 2022 az üveg nemzetközi éve lett. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet az üveg jelentőségére az életünkben. Bár az üveg minőségromlás nélkül újrahasznosítható, itthon csak kis arányban hasznosul újra. Olyannyira, hogy üveghulladék újrahasznosítása Magyarországon jóval az uniós átlag alatt van.

A sokak életét felforgató energiaválság az üvegipart sem kímélte, ugyanis a gáz és az elektromos energia drágulása miatt az üveg előállításának költségei is az egekbe szöktek. Éppen ezért is megfontolandó, hogy a jövőben egyre nagyobb figyelmet kapjon az üveg újrahasznosítása és az ezzel kapcsolatos projektek is, mint Kohut-Görömbei Lucáé.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!