Egy zalaegerszegi gimnáziumban kevesebb pótlékot kaptak azok a tanárok, akik sztrájkoltak

2022. november 18. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanára nyílt levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, mert állításuk szerint a szeptemberi törvényes sztrájkjuk után csak azok a pedagógusok kaptak kevesebb osztályfőnöki pótlékot, akik részt vettek a munkabeszüntetésben. A tankerület vezetője lapunknak azt írta, hogy a pótlék mértéke az előző évi minősítéstől függ, csakhogy a tanárok szerint ők évek óta nem a teljesítményük alapján kapják a pótlékokat.

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban a tanárok októberben vették észre, hogy többen kevesebb osztályfőnöki pótlékot kaptak, ezért levelet küldtek Kajári Attila tankerületi vezetőnek. Ebben azt kérték, indokolja meg, miért kaptak kevesebb pótlékot éppen azok a tanárok, akik részt vettek a szeptemberi sztrájkban. Ezekre a levelekre választ nem kaptak, de november 9-én Kajári Attila személyesen ment el az iskolába. A tanárok szerint ekkor a pótlékok módosítását azzal indokolta, hogy

az intézmény vezetése nem küldte el határidőre az értékelési pontszámokat.

Ugyanakkor a tanárok lapunknak azt írták: eddig sem küldtek ilyet a tankerületnek. Az utóbbi években nem értékelési lapok alapján differenciáltak, hanem a bejövő és a végzős évfolyamok osztályfőnökei kaptak magasabb pótlékot. A tanárok a belügyminiszternek küldött levelükben azt írják:

„Vannak olyan osztályfőnökök, akik megkapták a többiektől elvont plusz pénzt. A tankerületi igazgatótól nem kaptunk választ arra, hogy mi alapján történt az érintett kollégák értékelése, ha nincsen értékelési lap kitöltve.”

Ezért a tantestület többsége nem tudja elfogadni az elhangzott magyarázatot, szerintük ők törvényesen sztrájkoltak. A bérlevonást egyfajta büntetésnek gondolják, miközben a kormány azt mondta: senkit nem érhet retorzió a törvényes sztrájkban való részvétel miatt.

„Kérjük Belügyminiszter Urat, hogy ennek az ígéretnek szerezzen érvényt a Zalaegerszegi Tankerületben is!”

Kajári Attilától mi is megkérdeztük, hogy miért kaptak kevesebb pótlékot bizonyos tanárok, és ez összefüggésben van-e a sztrájkhoz való csatlakozásukkal. A tankerületi vezető a Telexnek azt írta: „A jogszabály és az intézmény szabályzata erre vonatkozólag egy tól-ig határt (10-30 százalékot) állapít meg, melyet az előző év minősítéséhez köt. Az intézményvezető javaslata alapján a tankerületi igazgató dönt erről.” Az intézmény vezetője, Makovecz Tamás hétfőn válaszolt a kérdéseinkre, azt írta, hogy a pótlékokra vonatkozó javaslatát a tantestület által megfogalmazott szempontok alapján küldte meg a tankerületi igazgatónak.

Kajári Attila azt is írta, hogy az iskolában 27 pedagógus kap osztályfőnöki pótlékot, melynek mértéke átlagosan 20 százalék, azaz a fenntartó „középértéken finanszírozza a pótlékot”, és az intézményvezető döntése az, hogy eltér-e ettől. Szerinte nincs olyan pedagógus a tantestületben, aki a minimumot kapta volna, ugyanakkor arra mi sem kaptunk választ, hogy mi alapján kaptak valakik kevesebb pótlékot.

Makovecz Tamás szerint a pótlékra jogosultak többsége részt vett a sztrájkban és a javasolt osztályfőnöki, illetve munkaközösség-vezetői pótlékot meg is kapta. Hat pedagógus viszont két százalékkal kevesebb pótlékot kapott.

„Jelen esettől függetlenül is felmerült az intézményi differenciálási szabályzat felülvizsgálata, melyet tankerületi igazgató úrral egyeztetve hamarosan elvégzünk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!