Tíz napig szinte folyamatosan ágyhoz kötöztek a kórházban egy autista fiút

2022. november 16. – 15:06

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz napig szinte folyamatosan az ágyhoz kötözve tartották a kaposvári kórházban 2018-ban a Kaposvárhoz közeli falu végén élő, akkor mindössze 17 éves, súlyosan autista Pétert, miután egy rohama alkalmával nem a megszokott pécsi gyermekpszichiáteréhez, hanem a közelebbi, kaposvári kórházba szállított be a mentő.

Az ügyet képviselő TASZ szerint a vizsgálaton a beszélni, írni és olvasni képtelen Péter nem tett semmilyen erőszakos mozdulatot, az orvosok a sürgősségi gyógykezelés mellett döntöttek, noha ilyen kezelés csak olyankor rendelhető el, ha valaki közvetlen veszélyt jelent a maga vagy mások életére, testi épségére. Az akkor 17 éves fiatalkorú Péter a felnőtt osztályra került, mert a kaposvári kórházban nem volt kiskorúak számára pszichiátriai fekvőbeteg ellátás, és innen 12 napig nem hagyhatta el az intézményt.

Az esetről a Blikk számolt be részletesen: az írták, első fokon nemrég született ítélet az ügyben, amely kimondja: a sorozatos jogsértések miatt Péternek félmillió forintos sérelemdíj jár. Az ítélet nem jogerős, a kórház ugyanis fellebbez a döntés ellen, a jogerős ítélet előtt pedig nem is nyilatkoznak. A perben képviseletet ellátó TASZ szerint ők egymillió sérelemdíjat kértek, ebből lett végül félmilliós összeg.

A lapnak Péter édesanyja azt mondta, hogy fia csak dermedten fekve bámulta a falat, volt, hogy ágynemű, takaró, lepedő nélkül találta gyermekét, volt, hogy pucéran feküdt lekötött kézzel és lábbal. Az asszony állítólag kérte, hogy fiáról vegyék le a szíjat, de azt mondták, hogy ön- és közveszélyes, ezért az indokolt. Anyja szerint soha nem bántotta sem magát, sem másokat. Az intézményből végül egy alapítvány segítségével tudta áthelyeztetni Pécsre, ahol lekötözés nélkül kezelték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!