Embercsempészek direkt beletörték a zárba a kulcsot, miközben a lángoló autóban nyolcan utaztak

2022. november 15. – 09:28

Embercsempészek direkt beletörték a zárba a kulcsot, miközben a lángoló autóban nyolcan utaztak
A kiégett autó a lángok elterjedése után – Fotó: Ügyészségi fotó

Másolás

Vágólapra másolva

Egy embercsempész bűnszervezetnek dolgozó férfi és párja nyolc menekültet szállított, mikor észrevették, hogy füstöl az autójuk, ezért félreálltak, de az őket igazoltató járőröknek nem adták át a raktér kulcsát, hanem azt beletörték a zárba. Ennek ellenére a járőrök ki tudták szabadítani a bent rekedt nyolc menekültet, a férfi ellen emberölés kísérlete miatt vádat emeltek, írja sajtóközleményében az ügyészség.

A történet még 2021 februárjában kezdődött, mikor a 19 éves férfi és párja elkezdtek Szíriából érkezett menekülteket átcsempészni Magyarországon keresztül. A bűnözői csoport egyik szervezője és irányítója a férfi gyerekkori ismerőse volt, aki az utasításokat telefonon vagy a közösségi médián keresztül adta. A páros az első hónapban négy fuvar alatt több mint negyven embert szállított le Kőszeg és Mosonmagyaróvár térségébe, ezért közel 1,5 millió forintot kaptak.

Tavaly március 1-jén hajnalban nyolc szír állampolgárt, köztük egy gyereket vettek fel, majd bezárva a jármű hátsó ajtaját, Szekszárd felé indultak. Útközben azonban műszaki hiba miatt a kisteherautó motortere elkezdett füstölni, ezért félreálltak, ekkor járőrök igazoltatták őket.

A férfi a rendőrök kérdésére többször is határozottan tagadta, hogy lenne bármi a raktérben, sőt azt mondta, hogy a hátsó ajtók beszorultak és nem nyithatók. Ekkor már nagy füst jött ki, és lángok is megjelentek a motortérben, ezért a rendőrök felszólították a raktér kulcsának átadására, ő azonban egy határozott mozdulattal beletörte a kulcsot a zárba. A füst időközben átterjedt az utastérre, a jármű eleje lángolt, beterítette az utasfülkét is. A raktérből ekkor kiabálás, dörömbölés hallatszott, ezért a járőrök megpróbálták kézi erővel kifeszíteni az ajtót.

Eközben a férfi sofőr és párja a szalagkorlátnak támaszkodva közönyösen nézték végig a jelenetet, sőt, a férfi ezalatt egy képet is küldött megbízójuknak az égő autóról.

Az ügyészség a férfit aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, emellett őt és élettársát bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. Mindketten letartóztatásban várják, hogy ügyükben a Kecskeméti Törvényszék döntsön.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!