December 11-én új menetrend jön a MÁV-nál, a Volánbusznál és a HÉV-nél

2022. november 13. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

Utascentrikus szemlélettel készítették el a MÁV-Volán-csoport új, december 11-én élesedő 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendjét, a csoport új fejlesztésekkel kívánja kihasználni az integrációs előnyöket. A MÁV közleménye szerint a buszos és vasúti menetrendeket még jobban összehangolják: a legjobban az észak-pesti elővárosi térségben élők járnak a hatvani vonal felújítása, valamint a Kőbánya felső állomás és a Keleti pályaudvar között megépített harmadik vágány miatt.

A vasútvonalak közel harmadát érintik a menetrendi vagy éppen tarifákat érintő fejlesztések, de emelik a KISS motorvonatflotta számát is (40 darab lesz belőle várhatóan jövő év elejére), illetve új járművekkel bővítik a Volánbusz autóbuszflottáját is.

A változtatásokat az utasszámok is indokolják: ezek ugyanis már közelítenek 2019 első kilenc hónapjában mért adatokhoz. Utána a járványhelyzet miatt 20-30 százalékkal visszaestek a számok. A visszaesés előtt közel 103 millióan választották a vasúti utazást, míg idén szeptember végéig 96 millióan utaztak vonattal belföldön. A távolsági közlekedésben már meg is haladta az utasszám a járvány előtti mértéket.

Sűrűbb vonatközlekedés

Az új menetrendi változtatásokkal Mátra InterRégió néven új, óránkénti közvetlen összeköttetés jön létre Budapest és Gyöngyös között. Emellett hajnali és éjszakai időszakokban is tovább, és helyenként sűrűbben lesz elérhető az elővárosi és a távolsági közlekedés. A legnépszerűbb agglomerációs vonalakon például 60 perc helyett félóránként járnak majd este is a vonatok. Csúcsidőben 15 percenként lesz majd elérhető járat Aszód és Bag felől a fővárosba. Sűrűbb lesz a közlekedés Vámosgyörk és Budapest között: 60 perc helyett félóránként lesz majd vonat. Főként az utasforgalom szempontjából kiemelt napszakokban a hatvani, gyöngyösi vonalon is forgalomba állnak KISS emeletes motorvonatok.

Az intercityk a menetrendváltástól megállnak Hatvanban, és Budapest és Hatvan között felármentesen vehetik igénybe az utasok az intercityket. Ez a salgótarjáni vonalról átszállók számára is fontos, mert a vonal települései és Budapest között így 25 perccel gyorsabb lesz az utazás a gyorsabb átszállásnak köszönhetően.

Számos észak-pesti elővárosi térségből új buszjáratokkal segítik a közlekedést Budapestre, Újpest-Városkapuhoz. A hatvani vonal mentén létrejön a teljesen integrált MÁV-START, Volánbusz, HÉV tarifaközösség, így a vasúttal és autóbusszal utazók számára kedvező áron, közös bérlettel nyílik lehetőség a vonatok, a H8-as HÉV és az autóbuszok együttes igénybevételére több vonalon.

A Vác és Aszód közötti új vonatokkal december 11-től újraindul a személyszállítás 77-es vonalon, ahol 2009 óta szünetelt. Hét pár S77-es jelzésű vonat közlekedik naponta – elsősorban a diák és hivatásforgalmai igényeket kiszolgáló menetrendi struktúrában. A Nyugati pályaudvar és Debrecen között (100-as vonal) új Cívis InterRégió vonatok közlekednek óránként, modern FLIRT motorvonatokkal.

Új vasúti csatlakozások jönnek

Decembertől változik a Volánbusz menetrendje is. Az ország számos térségében a vasúti menetrend változásához kapcsolódóan vagy a helyiek igényei szerint bővül a buszos szolgáltatás. Módosul a ráhordó autóbuszjáratok közlekedése, új vasúti csatlakozások jönnek létre. Az Etyek–Budapest, Biatorbágy–Budapest viszonylatú autóbuszbérletek Biatorbágy és Budapest között a vasúton is érvényesek, így egyetlen bérlettel igénybe vehetőek a vasúti csatlakozást biztosító autóbuszok, a vonatok és a közvetlen fővárosba közlekedő autóbuszjáratok is. A MÁV-Volán-csoporton belüli buszos és vasúti alágazati együttműködés révén Veszprém és Ajka között (20-as vonal) a helyközi autóbuszok szolgálják ki a településeket.

A MÁV-HÉV menetrendjében is történnek apróbb változások. A H5-ös vonal menetrendje – az utasok javaslatának megfelelően – egyszerűbben megjegyezhetővé válik, mivel december közepétől a vonatok már csak egyféle munkanapi menetrend szerint közlekednek, nem lesz külön hétfőtől csütörtökig tartó, illetve pénteki menetrend. A H8-as vonalon kisebb korrekciók, néhány perces módosítások lesznek annak érdekében, hogy a vonatok pontosabban, megbízhatóbban közlekedhessenek. Az új menetrendet ide kattintva tudják részletesen böngészni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!