Mégis megvan a mohácsi kincs

2022. november 11. – 18:45

Másolás

Vágólapra másolva

Októberben röppent fel a hír, hogy eltűnt Magyarország egyik legnagyobb és legjelentősebb éremleletének több mint fele, 14 212 ezüstdénár. A pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) igazgatója belső vizsgálatot indított az ügyben, most azonban kiderült, hogy egyszerű adminisztrációs hibáról volt szó, és a dénárok a helyükön vannak, írja a Szabad Európa.

Az érmék 1969-ben egy mohácsi útépítés során kerültek elő, egy szürke és egy vörös korsóban rejtették el a kincset, vélhetően a mohácsi csata miatt. A legkorábbi érméket Aquileiában 1387 és 1437 között bocsátották ki, de magyar pénzverdék dénárjai is voltak közöttük, a legkésőbbiek 1521-ben készültek. Ezek után több mint ötven évig a pécsi múzeumban voltak. Egy hét évvel ezelőtti publikációból azonban (látszólag) kiderült, hogy „az 1. számú éremkincs 53,6 százaléka, míg a 2. számú 12,6 százaléka hiányzik ’69-es megtalálása óta”.

Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója a Szabad Európának elmondta: hibázott az a numizmata, aki évekkel ezelőtt publikációjában azt írta, hogy a két éremlelet több mint hatvan százaléka hiányzik. Egyszerű adminisztrációs hibáról van szó, és a Janus Pannonius Múzeum belső vizsgálatában a múzeum munkatársai és a feldolgozást végző numizmata újraszámolta a kincslelet idáig leltározatlan részét is.

A múzeum az 1969-ben megtalált leletegyüttes minden darabját leltárba veszi év végéig, és azt tervezik, jövőre kiállítják a mohácsi kincset, amelyet még az 1526-os csata miatt áshattak el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!