Éveket vártak, mire végül anyakönyvezték a nemváltoztatásukat

2022. november 9. – 12:20

Másolás

Vágólapra másolva

Négy évet várt arra a Háttér Társaság egyik transznemű ügyfele, hogy bevezessék megváltozott nemét és nevét az anyakönyvébe, de végül, egy másik társával együtt, a társaság által képviselve sikerült ezt elérnie azután is, hogy 2020 májusában ezt törvényben tiltotta meg a kormányzat a kérelmezők számára. A parlament akkor 133 igen, 57 nem és 4 tartózkodás szavazattal fogadta el azt a salátatörvényt, amelynek 33. paragrafusa az anyakönyvben bejegyzett születési nem megváltoztathatatlanságáról szólt.

A Háttér Társaság a törvénymódosítás benyújtása óta küzd a törvény ellen, írják a hatter.hu-n. A 33. paragrafus kimondta a születési nem megváltoztatásának tilalmát azokban az ügyekben is, ahol az ügyfelek a nem- és névváltoztatási kérelmüket a törvény hatálybalépése előtt nyújtották be.

A szervezet végül 2021 tavaszán elérte, hogy az Alkotmánybíróság kimondja: alaptörvény-ellenes a transznemű emberek nemének jogi elismerését visszamenőleg betiltani, hiszen az a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütközik. Ezután az év őszén újabb határozatban mondta ki az AB, hogy a korábbi döntése minden, a 33. paragrafus hatálybalépése előtt indult ügyben alkalmazandó.

Hiába azonban az AB döntése, Budapest Főváros Kormányhivatala ezután is minden ügyben szakértői vizsgálatot rendelt el és annak megállapításától teszi függővé a döntését. Az első döntések nyomán végül a héten azt kérte a Háttér Társaság egyik ügyfelének anyakönyvvezetőjétől, hogy vezesse át a nem és név megváltoztatását az anyakönyvben. Ezután az érintettek új születési anyakönyvi kivonatot kérhetnek, illetve ahhoz tartozó okmányokat is.

„Nagyon izgultam, és amikor elolvastam a levelemet, nem akartam elhinni, hogy végre sikerült. Örömkönnyek jöttek belőlem. Nem tudom elmondani, hogy mennyire boldog vagyok. Végre elértem, amit szerettem volna, még ha erre négy évet kellett várnom. Tényleg nagyon boldog vagyok, és hihetetlen érzés ez most számomra”, mondta egyikük.

„Hatalmas siker, hogy a BFKH végre elbírálta két ügyfelük kérelmekét és utasította az anyakönyvvezetőket a nem- és névváltoztatás átvezetésére. (…) Nagyon boldogok vagyunk, hogy két transz ember hamarosan már olyan iratokkal élheti a mindennapjait, amelyek tükrözik az identitásukat. Folytatjuk munkánkat, ez a két eljárás megerősítette, hogy a 33. § hatálybalépése előtt indult ügyekben sok türelemmel és kitartással elérhető a régóta várt pozitív döntés” – mondta Dr. Polgári Eszter, a Háttér Társaság Jogi Programjának munkatársa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!