Van olyan falu, ahol a helyi futballcsapat öltözőjében tartják a tanórákat

2022. november 8. – 09:48

Másolás

Vágólapra másolva

Tanóra a falu labdarúgócsapatának öltözőjében, a gipszkarton fallal kettéválasztott tornateremben vagy a művelődési házban – három Sopron környéki faluban összefogott az önkormányzat a szülőkkel, hogy a tankerület döntése ellenére ne kelljen a gyerekeknek másik faluba menniük. A Népszava Babóton, Oslin és Agyagosszergényen járt, ahol a Soproni Tankerületi Központ átmenetileg bezárta volna a csak alsó tagozattal rendelkező kis iskolákat.

„A tankerületi központok folyamatosan vizsgálják az alacsony létszámú, nem gazdaságosan működtethető oktatási helyszíneket” – válaszolta a tankerület a Népszava kérdésére arról, hogy miért döntöttek a térségben több iskola ideiglenes bezárásáról.

A tankerület döntését több településen nem fogadták el a szülők, inkább alternatív megoldásokat kerestek arra, hogy fennmaradjon az oktatás a faluban.

Ennek egyrészt praktikus okai vannak: bár nem nagy távolságokról van szó, az ingázás időben és költségben is pluszterhet jelentene a családoknak. Másrészt sokan attól tartanak, ha már átköltöztették a gyerekeket, akkor akár véglegessé is tehetik a helyi iskolák bezárását.

Három faluban végül a szülők és az önkormányzat összefogása oldotta meg a helyzetet. Agyagosszergényben a diákokat a megyei harmadosztályban szereplő helyi labdarúgócsapat öltözőjébe költöztették, Osliban a művelődési házban tanulhatnak majd a gyerekek. Babóton a falu pénzéből vett és üzembe helyezett, fatüzelésű kazánnal tették fűthetővé a tornatermet, ahol a szülők társadalmi munkában alakítottak ki gipszfalakkal tantermeket. A fűtést nagyrészt fával oldják meg, ezt a helyiek dobták össze.

Molnár János babóti polgármester a Népszavának elmondta, a tornaterem átalakítására költött 980 ezer forint nem szerepelt a falu költségvetésében, de sokat segített a szülők összefogása, akik vagy anyaggal, vagy szakértelemmel és kétkezi munkával szálltak be a munkálatokba. „Az már más kérdés, hogy könnyen előfordulhat, a szülők sokasága és az önkormányzat összességében többet költött az átmeneti megoldásokra, mint amennyivel nőtt volna az iskola rezsiszámlája” – tette hozzá Molnár.

Agyagosszergényben azt a megoldást találták ki, hogy a megyei harmadosztályban szereplő labdarúgócsapat öltözőjében alakítottak ki tantermeket. Ez az épület korábban egy családi ház volt, amit néhány éve felújított az önkormányzat a focistáknak. A fűtéshez használt fát is a focisták egyesülete adja.

Osliban a művelődési ház egyik termében alakítottak ki két tantermet, paravánokkal. Itt csak másfél hónapig lennének a gyerekek, az önkormányzat a szülőkkel összefogva ugyanis már dolgozik az iskola fűtésrendszerének átalakításán, hogy fával lehessen fűteni. Bár itt is különböző forrásokból és adományokból igyekeznek megoldani a helyzetet, a polgármester szerint így is több mint 3 millió forintjába fog kerülni a falunak a új típusú fűtés kialakítása.

Bár a tankerület a Népszava kérdésére megerősítette, hogy az érintett településeken az önkormányzatok saját költségükön oldják meg a gyerekek elhelyezését, azt írták: „A Soproni Tankerületi Központ minden fenntartott köznevelési intézmény számára biztosítja az oktatás-nevelés jogszabályban meghatározott feltételeit.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!