A közmédiánál a dolgozók egérmozgatásait is megfigyelhetik majd egy alkalmazás segítségével

2022. november 7. – 07:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az MTVA gépein ellenőrizni fogják, hogy a munkatársak mozgatják-e az egeret, milyen oldalakat nyitnak meg, és hogy hol mennyi időt töltenek el – írja az RTL. A közbeszerzési dokumentumok szerint az aktivitást mérő alkalmazásra „a világjárvány miatt bekövetkezett megváltozott munkarendben a dolgozók produktivitásának megtartása, illetve a kollégák teljesítményének objektív mérése” miatt van szükség.

Az MTVA 150 millió forint plusz áfa (azaz bruttó 190,5 millió) forint értékben kötött szerződést a Fornax ICT Kft. vezette konzorciummal az alkalmazás kifejlesztésére. Az eszköz vélhetően még nincs kész, a szerződés időtartama annak aláírásától (június közepétől) számított 180 naptári nap – írja az RTL.

Az új rendszernek képesnek kell lennie legalább a következő aktivitások észlelésére és azok mérésére:

  • egérmozgatás,
  • felhasználó által használt alkalmazások észlelése és azok aktív használati idejének naplózása,
  • napi hálózati adatforgalom mérése,
  • megnyitott weboldalak és azokon eltöltött idő naplózása,
  • offline időszakok detektálása.

Az alkalmazás inaktív időszakok esetén értesítést küld, és kezeli a szüneteket, szabadságokat, távolléteket is. Az adatokból statisztikát készít, a felhasználónak saját produktivitását is megjeleníti, illetve vezetői emailriportokat generál. A gyűjtött adatok nem kerülhetnek ki az MTVA belső rendszeréből.

Az RTL a közmédiát is megkereste a közbeszerzéssel kapcsolatban. Arra lettek volna kíváncsiak milyen tapasztalatok alapján döntött úgy az állami média, hogy ekkora összeget szán az aktivitást mérő alkalmazásra, mérlegelték-e a jelenlegi gazdasági helyzetben a beruházás létjogosultságát, illetve hogy erről egyeztettek-e munkavállalóikkal, de levelükre cikkük megjelenéséig nem érkezett válasz. Ahogy arra sem válaszoltak, az alkalmazással csak az otthonról dolgozó munkatársak aktivitását fogják mérni, vagy mindenkiét.

Az MTVA jövő évi költségvetése 126,6 milliárd forint. Mint arról korábban a Telexen is írtunk, a 2010-es kormányváltás után 64 milliárd forintos költségvetést szavaztak meg az állami médiának a következő évre, 2022-re ez az összeg már megduplázódott. Idén 130,141 milliárd forintból gazdálkodhatott a közmédia, ez jövőre valamelyest csökken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!