Molnár Katalin lehet a kirúgott brüsszeli diplomata, Baranyai Gábor utódja

2022. november 4. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin köztársasági elnök az uniós kapcsolatokat felügyelő Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatára nagyköveti rangot adott Molnár Katalinnak – derült ki a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből. Molnár kinevezése igazolja azt a várakozást, hogy valószínűleg ő lesz az októberben hirtelen kirúgott Baranyai Gábor utódja, írja a HVG.

Molnár a brüsszeli magyar követség jogi szolgálatát vezette, amikor Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság jelenlegi magyar tagja volt a képviselet vezetője. Azonban Baranyai eltávolításakor „sem megerősíteni, sem cáfolni” nem tudta, hogy ő lesz az utód.

Baranyai az úgynevezett Coreper I. nagykövet volt, ami azt jelenti, hogy hozzá tartoztak a mezőgazdaság, a halászat, a közlekedés, a távközlés, az energia, a versenyképesség, a környezetvédelem, a foglalkoztatás, a szociálpolitika, az egészségügy, a fogyasztóvédelem, az oktatás, az ifjúság és a kultúra ügyei. Ő volt az Európai Unióhoz rendelt magyar diplomácia második legmagasabb rangú vezetője.

„A kirúgásomat méltánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel” – reagált akkor Baranyai Gábor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!