Csák János: A kötelező nyelvvizsga eltörlésével csak igazodtunk Európához, az állam sehol nem várja el

2022. november 2. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

Csák János kulturális és innovációs miniszter az Indexnek adott interjúban a katonákéhoz hasonlította a pedagógusszakmát. A miniszter szerint hetek kérdése a tanárbérek rendezése, de szóba került az átalakított SZFE, a kulturális intézmények spórolása, az egyetemek modellváltása és az is, hogy miben hasonlít a fordítás és a motorozás.

Csák Jánost az oktatás jövőjéért zajló tüntetésekről kérdezték első körben. A miniszter szerint „hosszú és mély” beszélgetések folynak a kormányon belül az oktatásról. Állítása szerint Pintér Sándor foglalkozik a kérdéssel, hozzátette: amihez a miniszter hozzákezd, azzal módszeresen és alaposan foglalkozik. „Nem lehet elfogultsággal vádolni. A tényeket nézi” – mondta Pintérről, akinek a minisztériumához jelenleg tartozik a közoktatási államtitkárság. Csák szerint a tények közé tartozik, hogy létezik „strukturális” pedagógushiány, azaz túl sok az iskola, ahol kevés a gyerek.

Csák János szerint minden nyugat-európai országban probléma van a tanárok hiányával és „minőségével”, ennek oka, hogy szerinte olyan stresszel jár a szakma, mintha katonaként az első vonalban harcolna az ember.

A béremelés kapcsán a miniszter megismételte a kormány álláspontját: uniós forrásokra van szükség az emeléshez, Csák szerint annak érkezése pedig már csak hetek kérdése. Szerinte ezt a tüntetők „baloldali politikusok nyomása” miatt kérdőjelezik meg. A tanárok elbocsátásáról azt mondta miniszter, hogy mindössze öt pedagógusról van szó, szerinte pedig egy rendes társadalomban nem lehet eltekinteni a szabályok betartásától.

A pedagógusképzésről azt mondta Csák, hogy igyekeznek könnyíteni a szakok közti átjárást, emellett terveznek új ösztöndíjakat is. „Dolgozunk azon is, hogy ösztöndíjakat indítsunk olyan tanároknak, akiknek jó a teljesítményük – az alapján, hogy a diákjaik milyen előrehaladást érnek el” – mondta

„Én, mint miniszter, nem akarom megmondani az egyetemeknek, hogy mely nyelveket fogadják el” – mondta Csák a kötelező nyelvvizsga eltörléséről a felsőoktatásban. Szerinte a kötelező nyelvvizsga eltörlésével csak igazodtak Európához, mivel azt az állam sehol nem várja el kötelezően. Ő bízik a hallgatók és az egyetemi szenátusok legjobb belátásában.

Csák elmondta, hogy semelyik egyetemet nem akarják belekényszeríteni az alapítványivá alakulásba, de azt sem akarják, hogy ne gondolkodjanak rajta az egyetemek szenátusai.

Az SZFE-n szerinte egy „erős álláspont, irányzat vagy kör rövidlátó módon kiszorította a más megközelítéseket”, ez pedig problémához vezetett.

Hozzátette: külön probléma volt, hogy „nyíltan megjelent a politikai baloldal” a kérdésben. Csák szerint a számok azt mutatják, hogy az SZFE-nek „nagyon is nagy a vonzereje”.

A kulturális intézmények energiaproblémáira Csák azt mondta, hogy a takarékoskodásnak ki kell terjednie ezekre az intézményekre is. „Az állam, ha másoktól takarékosságot akar kérni, akkor magán kell kezdenie” – fogalmazott. A minisztériuma alá tartozó intézményektől 25 százalékos gázfogyasztás csökkentést kértek, ha ezt teljesítik, akkor azt ígérik, hogy a további költségeket az állam majd „valamilyen módon” állja. Hozzátette, hogy a következő időszakban fenntartható pályára kell tenni a kultúrát. Csák szerint sehol a világon nincs ennyi kőszínház vagy szimfonikus zenekar, ha azokat egy főre vetítve nézve vizsgáljuk.

Alternatív színházakból is van több mint háromszáz, nincs még egy ilyen ország az unióban, ahol lélekszámarányosan ennyi lenne, akik ugyancsak az államnál kopogtatnak, és követelik az újságban, hogy az állam támogassa a működésüket. Hogyan, miért, miből?

– tette fel a kérdést a miniszter. A finanszírozás alakítása mellett vizsgálják a nemzeti intézmények támogatását is, itt is egy egészen új struktúrán dolgoznak.

A kulturális nagyberuházásokról Csák János azt mondta, hogy vannak beruházások, amiket most elhalasztottak, de amint olyan lesz az anyagi helyzet, folytatni fogják, ilyen például az új Nemzeti Galéria is. A Fudan folytatásáról annyit mondott, hogy számukra fontos, hogy „megértsék keletet és nyugatot is”, ehhez pedig kell a felsőoktatás is. További részletekbe azonban nem bocsátkozott a miniszter.

A családpolitikáról a kulturális miniszter azt mondta, hogy olyan megoldásokat keresnek, hogy az édesanyák otthon maradva a gyermeknevelés mellett dönthessenek, de azt is szeretnék támogatni, aki visszatérne a munkaerőpiacra. Továbbá fel szeretnék frissíteni a csokrendszert, itt az inflációval és az ingatlanárak növekedésével szeretnének kezdeni valamit – mondta.

Az interjú végén előkerült, hogy Csák János mivel piheni ki miniszteri munkáját. Kiderült, hogy a fordítás és a motorozás jelent számára kikapcsolódást. Szerinte mindkettő teljes figyelmet igényel, megjegyezve, hogy a motorozás és a fordítás esetében sem te vagy a főnök: „A fordításnál alázatosan át kell adnod magad a szerző szándékának, üzenetének, ott nem te vagy a főnök, és ugyanez áll a motorozásra, nem te választod meg az időjárást vagy az utak állapotát.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!