Kihátráltak a támogatók Mészáros Lőrinc alapítványai mögül

2022. október 29. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

A Mészáros Alapítvány és a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány 2021-es közhasznúsági jelentései szerint a tavalyi évre eltűntek a támogatók mögülük, szúrta ki a Menedzsment Fórum. Mészáros Lőrinc két alapítványa 2019-ben még jelentősebb támogatási összegekről számoltak be, 2020-ban szintén, igaz, ekkor már nem nevezték meg azokat, akiktől a pénz érkezett. 2021-ben a dokumentumok szerint gyakorlatilag eltűntek a támogatók az alapítványok mögül, a két szervezet ugyanis összesen 3 millió 20 ezer forintnyi támogatásban részesült: részben magánszemélyektől jött az összeg, részben pedig az adók 1 százalékos felajánlásából.

Korábban a Debt-Invest Kft. például 150 millióval segítette a Mészáros Alapítvány tevékenységét (ez a cég Boros Attilának a tulajdonában van, akit a letelepedésikötvény-biznisz egyik kulcsfigurájának tartanak), de jelentősebb összeggel támogatta az alapítványokat a West Hungária Bau, az Épkar Zrt. és a Build It Mérnökiroda Kft. is. 2020-ban összesen 550 millió forint érkezett a két alapítványba meg nem nevezett támogatóktól.

A 2021-es támogatáshiány ellenére a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány 316,3 milliós, a Mészáros Alapítvány 92,6 milliós pályázati támogatást adott. A Mészáros Alapítvány 164 milliós veszteséggel zárta a 2021-es évet, a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány pedig ennél is nagyobb, 325,1 milliós mínusszal.

Megkérdeztük a két alapítványt, hogyan értékelik a helyzetet, illetve a támogatók kihátrálása hogyan érinti az alapítványok működését. Ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

(Mfor.hu)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!