Nem zárják le a pesti alsó rakpartot, de fejlesztések indulnak

2022. október 28. – 15:26

Nem zárják le a pesti alsó rakpartot, de fejlesztések indulnak
Karácsony Gergely és a szervezetek képviselői aláírják a pesti alsó rakpart fejlesztéséről szóló megállapodást 2022. október 27-én Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Megegyezett a főváros a civil, érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel: először csak a pesti alsó rakpart korszerűsítésének azon elemeit valósítja meg a Fővárosi Önkormányzat, melyek nem befolyásolják az útszakasz közúti közlekedési hálózatban betöltött jelenlegi szerepét – derül ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) közleményéből.

Az október 27-én aláírt nyilatkozat értelmében „a résztvevő civil, érdekvédelmi- és szakmai szervezetek mindegyike támogatja a pesti alsó rakpart fejlesztését, folyamatos társadalmi egyeztetés mellet, a közlekedési hálózat egészének működésére való tekintettel” – írják.

Első lépésben a főváros csak olyan fejlesztéseket fog megvalósítani a pesti alsó rakparton, amik nem befolyásolják a közlekedést, ezt követően forgalomkorlátozással járó tesztidőszakokat tartanak majd a hétvégi rakpartnyitások mellett a nyári tanítási szünetben vagy hétköznap esténként, a délutáni csúcsforgalom lefolyása után. A próbaidőszakok tapasztalatait a szervezetekkel közösen kidolgozott normák alapján fogják értékelni, ezt követően döntenek csak a további fejlesztésekről.

A közlemény szerint a Fővárosi Önkormányzat ígéretet tett arra, hogy a pesti alsó rakpart felújításának második üteme csak akkor valósul meg, ha a forgalmi tapasztalatok és az egyéb tényezők bizonyítják a közlekedési hálózat működőképességét ebben a formában.

A BKIK és a Magyar Autóklub egyaránt azon a véleményen van, hogy „a budapesti alsó rakpart azonnali, végleges lezárása tovább rontotta volna Budapest gépjárművel történő átjárhatóságát”, mindkét szervezet üdvözölte a csütörtöki megállapodást.

Karácsony Gergely a megállapodásról azt írta a közösségi oldalán: „A tárgyalások végére azonban mind egyetértettünk abban, hogy Budapest egyik legmeghatározóbb helyszínének fejlesztése lehetőséget teremt arra, hogy a klímaváltozás hatásaira is reflektáló, a mainál színvonalasabb kialakítás jöhessen létre”. Hozzátette, „fejlesztenünk kell a Duna és a város kapcsolatát, hogy legyen egy hely a város szívében, ahol közelebb hozhatjuk a vizet az emberekhez, és ahová eljárhatunk kikapcsolódni. De ez a fejlesztés csak partnerségben a budapestiekkel, a civil és szakmai szervezettel közösen valósulhat meg”.

Idén utoljára szeptember végén vehették birtokba a gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a pesti alsó rakpartot a Margit híd és a Közraktár utca között teljes szélességben. Idén összesen 15 hétvégén nyílt meg a pihenni vagy mozogni vágyók kedvelt helyszíne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!