A World Justice Project jogállamisági világrangsorán Panama is előzi Magyarországot

2022. október 27. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a jogállamisági felméréseket készítő nemzetközi civil szervezet, a World Justice Project (WJP) 2022-es jogállamisági indexe. Magyarország a 140-ből a 73. helyen áll, ez azt jelenti, hogy a tavalyi eredményhez képest négy hellyel csúsztunk vissza.

Az indexet a WJP 8 szempont alapján 140 ezer háztartás és 4 ezer szakértőt megkérdezése után állítja össze minden évben.

Az összesített eredmények alapján az első helyen Dánia végzett, Norvégia és Finnország követi a dobogón. Az utolsó, 140. helyen Venezuela áll. Magyarország szomszédjai: Panama (a 72. helyen) és Srí Lanka (a 74. helyen).

Az Európai Unióban viszont az utolsó helyre szorult Magyarország a jogállamiság tekintetében. Regionálisan Magyarország a 31. helyen áll az Európai Unió, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás és Észak-Amerika 31 országa közül, és az úgynevezett magas jövedelmű országok között is utolsó lett.

A WJP nem csak az összesített eredményt közölte, hanem a nyolc szempont szerinti bontást is, eszerint a világranglistán:

  • A kormányzati hatáskörök korlátozása tekintetében teljesített a legrosszabban Magyarország, (121. hely)
  • ezt követi a polgári igazságszolgáltatás (102. hely)
  • a nyílt kormányzás és
  • a szabályozás végrehajtása. (egyaránt 95. hely)
  • Az alapvető jogok tiszteletében a középmezőnyben végeztünk, (70. hely)
  • a büntető igazságszolgáltatásunk pedig úgy tűnik, jobban működik, mint a polgári. (67. hely)
  • A korrupciómentesség tekintetében sem állunk annyira rosszul globális szinten (60. hely), igaz, az unió tagállamai közül csak Bulgáriát előzzük.
  • A legjobban a biztonság tekintetében teljesítettünk. (12. hely)

A WJP adatai alapján a jogállamisági index az országok 61 százalékában csökkent, ezzel folytatódik az elmúlt öt év romló tendenciája. Globálisan 4,4 milliárd ember él olyan országokban, ahol tavaly csökkent a jogállamiság.

Idén az országok kétharmadában csökkent az alapvető jogok tiszteletben tartása. A kormányzati hatáskörök ellenőrzése – például az igazságszolgáltatás, a törvényhozás és a média általi felügyelet – az országok 58%-ában csökkent. 2017 óta több országban csökkent ez a tényező, mint amennyiben javult – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!