Palkovics: Magyarország 2050-re a harmadára csökkentené a gázfelhasználását

2022. október 24. – 21:09

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország a következő harminc évben el szeretné érni, hogy az ország ne fogyasszon többet 3-4 milliárd köbméter gáznál évente, szemben a jelenlegi 11,5 milliárd köbméterrel. 2050-re az ország a területén termelt, nem fosszilis eredetű energia segítségével csökkenthetné jelentősen kitettségét a külföldről érkező gáztól – jelentette ki a technológiai és ipari miniszter hétfőn Brüsszelben.

A tervek szerint a többségében, mintegy 70 százalékban gázzal üzemeltetett távfűtési rendszereket teljes mértékben geotermikus energia váltaná fel, de stratégia készült a biomassza-tüzelésű energia előállítására is. A megvalósítás alatt álló tervek tehát a környezetet sokkal kevésbé terhelő, hazai előállítású energiaforrásokról szólnak – fejtette ki a miniszter.

Palkovics László az unió környezetvédelemért felelős minisztereinek hétfő délelőtti luxembourgi ülésének részleteit ismertette: az EU COP27-es vállalásait, amelyek figyelembe veszik a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban meghatározott klímacélokat, Magyarország is teljesíteni fogja. A tervek között szerepel, hogy Magyarország átáll a hazai előállítású energiák használatára. Mindeközben törekszik a megfizethetőségre, figyel az előállítás folyamatok környezeti hatására és az elérhetőségi követelményre, ami azt jelenti, hogy van elég az adott energiahordozóból, vagy elő lehet-e azt állítani.

Brüsszelben Palkovics László azt mondta minden olyan követelményt, amit az uniós bizottság előírt az energiaügyekkel kapcsolatban, mint a megújuló erőforrások használata vagy a telepített naperőműkapacitásra vonatkozó elvárások, Magyarország maradéktalanul teljesíti. Ezek a vállalások azonban csak akkor valósulhatnak meg a miniszter szerint, ha Magyarország megkapja azokat a forrásokat, amelyeket az uniónak mindehhez biztosítania kell.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!