Drónnal figyelte a rendőrség a szabálytalankodókat Budapesten

2022. október 23. – 10:03

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti rendőrök kedd délelőtt egy forgalmas belvárosi csomópontban, a Bajcsy Zsilinszky út – Andrássy út kereszteződésében kamerás drón segítségével figyelték a szabálysértőket, akiket motoros és autós járőrök emeltek ki a forgalomból, írja a Police.hu vasárnap közreadott hírében.

Másfél óra alatt harmincszor intézkedtek: tizennégyen azért kaptak helyszíni bírságot, mert szabálytalanul kanyarodtak az egyenesen haladó sávból, további két ember ellen szabálysértési feljelentést tettek. Tizenketten a buszsáv szabálytalan használata miatt részesültek helyszíni bírságban, egy sofőr közigazgatási bírságot kapott, mert a tilos jelzésen hajtott át, egy embert pedig engedély nélküli vezetés miatt előállítottak.

A fővárosi rendőrök nem először használtak drónt közlekedésrendészeti ellenőrzésre. Ilyenkor leginkább az olyan balesetveszélyes magatartásokra koncentrálnak, mint a tilos jelzésen áthaladás, a kanyarodási és elsőbbségi szabályok megszegése, a kötelező haladási irány be nem tartása, a záróvonal átlépése, a buszsáv használata, a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata, de a levegőből az is jól látszik, ha valaki nem kapcsolja be a biztonsági övet.​

A rendőrség az akcióját a szomszédunkban zajló háború miatt a nem éppen ízléses Légicsapás a veszélyesen közlekedőkre címmel adta ki, melyhez videót is feltöltött a YouTube-ra:

A somogyi rendőrök pénteken szintén drónnal ellenőrizték Csurgó és vonzáskörzetének forgalmát.

A rendőröknek többek között sebességtúllépés, vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata, záróvonal figyelmen kívül hagyása, irányjelzés elmulasztása, valamint a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt 68 eseteben kellett intézkedniük.

Ezenkívül az úgynevezett finn-módszerrel az összes arra közlekedő járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetették alá: a járőrök 583 gépjárművezetőt ellenőriztek, amelynek során egyetlen sofőrnél sem merült fel az ittasság gyanúja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!