Mégsem szűnik meg az ingyenes tulajdoni lap letöltésének a lehetősége

2022. október 21. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 14:30

A sajtóban elterjedt a hír, hogy megszűnik az ingyenes tulajdoni lap letöltésének a lehetősége, a Miniszterelnökség nem sokkal később azonban az MTI-hez eljutatott közleményben cáfolta a hírt. Mint írják,

„nem szűnik meg a tulajdoni lapok ingyenes letöltésének lehetősége, a magánszemélyek továbbra is évente két alkalommal juthatnak hozzá térítés nélkül ingatlanadatokhoz. A kormány törvényjavaslatának köszönhetően az eddigi nem hiteles verzió helyett a hivatalos eljárásokban is használható hiteles tulajdoni lapot igényelhetnek ingyenesen az ügyfelek, így javul a szolgáltatás színvonala.”

Ez tehát a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg korábban csak nem hiteles tulajdonilap-másolatot lehetett ingyenesen letölteni, mostantól a hiteleshez is térítésmentesen lehet majd hozzájutni évi két alkalommal, e fölött kell majd 3000 forintot fizetni érte, ha elfogadják a törvényjavaslatot.

Ennek megfelelően módosítottuk a cikk címét.

Korábban írtuk:

Megszűnik az ingyenes tulajdoni lap letöltésének a lehetősége, mostantól csak hiteles tulajdonilap-másolat lesz igényelhető 3000 forintért, az eddigi 3600 helyett. Ez derült ki a „területi közigazgatás működésével, az ingatlan-nyilvántartással és a területfejlesztéssel összefüggő egyes törvények módosításáról” című törvényjavaslatból – írja az adó.hu.

A javaslat indoklása kitér arra, hogy papír alapon nem hiteles tulajdonilap-másolat már 2010. január 1-je óta nem adható ki, mostantól pedig elektronikusan sem lesz elérhető. A hiteles és a nem hiteles tulajdoni lap egyébként tartalmában a hitelesítési záradék kivételével teljes megegyezik egymással, a nem hiteles tulajdonilap-másolat felhasználhatósága azonban jóval korlátozottabb.

Az indoklás szerint „a tervezett szabályozás növeli az ingatlanforgalom biztonságát, ezáltal az ingatlan-nyilvántartásba vetett közbizalmat azáltal, hogy az egyes jogügyletek, illetve hatósági intézkedések elektronikusan hitelesített adattartalmú tulajdoni lapokon alapulnak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!