Hideg vizsgaidőszak jöhet az ELTE TTK-n, komoly megszorításokkal

2022. október 21. – 00:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az energiaárak emelkedése komolyan sújtja a kutatóintézeteket és egyetemeket is, ezt példázta a Qubit csütörtöki cikke, ami az ELTE TTK helyzetéről szólt. Az ország egyik legjobb egyetemi karának lágymányosi kampuszán dolgozó, nevüket elhallgató informátorok elzárt meleg vízről, veszélybe kerülő kutatásokról és a megfelelő tájékoztatás hiányáról számoltak be. A cikkre hivatkozva megkerestük a kart, arra voltunk kíváncsiak, milyen intézkedésekkel készül az ELTE TTK a téli szezonra, mit jelent ez a kutatásokra és az oktatásra nézve, és milyen lesz a fűtési helyzet a téli hónapokban. Kérdéseinkre az ELTE kommunikációs osztályától jött válasz csütörtök estére.

Az ELTE illetékese szerint jelenleg „egy belső folyamat köztes állapota” van az intézményben, az egyetem ugyanis helyzetfelmérést végez, információkat gyűjt és egyeztet a karokkal. Várhatóan november végére készül el a véglegesnek tekinthető intézkedéscsomag. Ennek első lépéseként az ELTE létrehozta az Energiatakarékossági Támogató Bizottságot (ETTB), az intézkedések végrehajtására és koordinálására pedig energiatakarékossági felelőst jelölt ki. Egy külön emailcímre írhatnak a karok képviselői, „minden egyetemi polgár megküldheti az energiamegtakarítással összefüggő konkrét konstruktív javaslatait, amelyekről az ETTB jogosult és köteles tárgyalni és dönteni”. Emiatt a kommunikációs osztály szerint a tájékoztatás megfelelő, „a jelen helyzettel összefüggő korlátozásokról és kötelezettségekről szóló első tájékoztató levelet valamennyi egyetemi polgár október elején megkapta”.

Hogy megszorítások lesznek, sőt már vannak is, azt elismerte az egyetem. „Az ELTE-t is érintik az ágazati szintű előírások, ide sorolható a 25 %-os megtakarítási kötelezettség is” – írják válaszukban, utalva arra, hogy a fűtést nagyjából a negyedére kell csökkenteni. Ennek ellenére az ELTE „meg kívánja teremteni a fenntartó minisztérium által elvárt jelenléti oktatás és vizsgáztatás feltételeit, az egyetem teljes bezárására természetesen nem kerülhet sor”. A megszorításokkal kapcsolatban a még alakuló intézkedéscsomagra hivatkozva nem sok konkrétumot közölt az egyetem, annyit árult el, hogy „a TTK vezetői által javasolt legszükségesebb helyekre az ELTE Kancellária Műszaki Főigazgatóság az önmagában is 5 %-os energiamegtakarítást eredményező használati melegvíz-korlátozás pótlására villanybojlereket szereltetett fel”.

Az ELTE szerint a szükséges korlátozások előreláthatólag csak a téli szünet és a vizsgaidőszak idejére terjednek majd ki. „Az egyes egyetemi tevékenységek a megszokottól eltérő, a szükséges infrastruktúrát biztosító helyszínekre kerülhetnek át, az Egyetem ugyanakkor biztosítani kívánja a jelenléti vizsgáztatás feltételeit is” – írja válaszában a kommunikációs osztály, hozzátéve, hogy a tényleges helyzetről és a végleges döntésről minden érintett közvetlen tájékoztatás fog kapni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!