Az ATV Heti Naplójának nyereményjátékát vizsgálja a GVH, a csatorna szerint nem történt jogsértés

2022. október 21. – 09:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ATV-vel szemben, mert a Heti Napló című műsor közönségszavazásához kapcsolódó nyereményjáték során a csatorna vélhetően megtéveszti a fogyasztókat – derül ki a hivatal közleményéből.

Mint írják, a versenyfelügyeleti eljárást azért indították, mert a Heti Napló Sváby Andrással című műsora alatt a csatorna vélhetően tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a fogyasztókkal szemben.

„A műsorhoz kapcsolódó játék során a nézők SMS-ben (és a Facebookon) tudnak szavazni az adásban feltett kérdésről, a tévétársaság pedig nyereményeket sorsol ki a szavazók között. A sorsolás ugyanakkor gyaníthatóan már a műsoridő lejárta előtt megtörténik, így az ezt követően szavazók már nem vesznek részt a játékban. A nézők azonban minderről nem kapnak semmilyen tájékoztatást, így a játék elhallgatott lezárását követően is a nyeremények reményében küldik SMS-eiket. A tévétársaság így vélhetően megtéveszti a szavazatokat küldő fogyasztókat” – írja a GVH.

Frissítés 10:40

Cikkünk megjelenése után az ATV közleményben reagált a GVH által indított vizsgálatra:

„A Heti Napló Sváby Andrással című műsor nyereménysorsolásával kapcsolatban egy nézői panasz miatt indított először eljárást a GVH, mivel egy adminisztratív hiba folytán egy másik ajándék lett volna kiküldve a műsorban feltett kérdésre szavazó nyertesnek. Az ajándék kiküldését megelőzően a televízió ezt észlelte és azt a megoldást választotta, hogy mindazt, amit tévesen kapott volna, és azt is, amit kapnia kellett volna, átadta nyertesnek. Más jellegű működési hibáról televíziónak nincs tudomása. Öt éve amióta a műsor megy, csak ez az egy panasz érkezett, ami rendezésre is került. Kár nem érte nézőinket. A GVH ennek ellenére a közönségszavazás miatt egy újabb eljárást is indított a fogyasztók megtévesztésére hivatkozással.

Az erről szóló tájékoztatásukban azonban tévesen szerepel, hogy a beérkező közönségszavazások kisorsolásáról a műsorvezető ne adna tájékoztatást a nézőknek.

A nyereményjáték szabályait az ATV a saját honlapján közzétette, a szavazás, a sorsolás és a nyeremények kiosztása ezen szabályoknak megfelelően történik. A műsorvezető rendszeresen a műsor harmadik részében bemondja, hogy a sorsolás lezárásra kerül, szavazni még lehet a műsor befejezéséig, de a bejelentését követően beérkező szavazatok a sorsoláson nem vesznek részt. Bízunk benne, hogy a versenyfelügyeleti eljárás eredménye is megállapítja, hogy Magyarország egyik legnézettebb tájékoztató műsorának ez a szegmense is jogszerű.”

Az eljárás három hónapig tart, ez indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal hosszabbítható meg, ezt követően állapítja meg a GVH, hogy az ATV elkövette-e a jogértést, vagy nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!