Felmentette a bíróság Dezső Andrást, nem rágalmazta meg a svédországi magyar nőt, amikor a múltjáról írt cikket

2022. október 21. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

Dezső András újságíró nem élt vissza a közmédiában szereplő svédországi magyar nő személyes adataival, és nem is rágalmazta meg őt, amikor a múltjáról írt cikket – írta a Hvg.hu a bíróság döntése után.

A nő azt nyilatkozta a köztévének 2018-ban, hogy a bevándorlók miatt rossz lett a közbiztonság Svédországban, ezért hazaköltözik. Az akkori választási kampányban ezt az interjút a köztévé többször leadta. Az akkor az Indexnél dolgozó Dezső András feltárta a nő múltját, megírta, hogy Svédországban egyebek mellett zaklatásért és rágalmazásért ítélte el a bíróság.

A cikk megjelenése után Dezső Andrást megvádolták, hogy megsértette a törvényt az adatok nyilvánosságra hozatalával, noha azokat egy nyilvánosan elérhető adatbázisból kérte le. Dezső a cikkében rámutatott: olyasvalaki állítja, hogy nem tisztelik a svéd törvényeket a bevándorlók, akinek bevándorlóként szintén meggyűlt a baja a törvénnyel odakint.

A bíróság első fokon megállapította, hogy Dezső nem élt vissza különleges személyes adattal, de rágalmazásért elítélte. Másodfokon a bíróság a rágalmazást sem látta megalapozottnak. Mivel az ügyészség elfogadta az ítéletet, az jogerőre emelkedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!