Bírósági végrehajtóknak adták ki magukat, így csaltak ki pénzt emberektől, miközben a börtönben ültek

2022. október 20. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy hatfős banda tagjai ellen, akik a vád szerint nem létező végrehajtási eljárásokra hivatkozva csaltak ki pénzt telefonon a megtévesztett emberektől - írja az ügyészség közleményében. A csalók 2019 júniusa és 2020 októbere között lebonyolított telefonhívásokkal összesen több mint 2,5 millió forintos kárt okoztak.

A vádlottak közül négyen jogerős szabadságvesztésüket töltötték, amikor néhány hónapra egy cellába kerültek, akkor találták ki, hogy magukat bírósági végrehajtónak kiadva fognak pénzhez jutni.

Ismeretleneket hívtak fel telefonon, akikkel közölték, hogy lejárt tartozásuk van, amelyről azért nem tudnak, mert nem vették át az állítólagosan erre vonatkozó küldeményeket. Ezután arra szólították fel őket, hogy a (kitalált) tartozás összegét azonnal utalják át, ellenkező esetben végrehajtók mennek a lakásukra, azért, hogy lefoglalják az értéktárgyaikat, és volt, hogy a rendőrség bevonásával is fenyegetőztek. Az esetleges kérdéseket a telefonálók azzal hárították el, hogy nincs joguk részleteket közölni és a lezárt iratokat felbontani. A csalások elkövetéséhez mobiltelefonokat és SIM kártyákat szereztek, amelyeket elrejtettek, illetve időközönként megsemmisítettek.

A fogvatartottak közül egy 36 éves férfi bevonta a szabadlábon lévő élettársát és nagybátyját is, akik folyószámlákat nyitottak, az azokra érkező összegeket felvették, valamint feltöltötték a mobiltelefonok egyenlegét.

Az ügyészség a bűnszövetség tagjait többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és vétségével vádolja, előéletük miatt a hat vádlottból ötöt többszörös vagy különös visszaesőként.

A kerületi ügyészség a 36 éves férfival szemben fegyházbüntetés, társaival szemben börtönbüntetés kiszabását kérte. A vádlottak közül jelenleg öten más ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztésüket töltik.

Az ügyészség felhívta a lakosság, különösen az időskorúak figyelmét arra, hogy ilyen típusú telefonhívások esetén gyanakodjanak, igyekezzenek tisztázni, valós-e a hívás. Azonnal ne utaljanak pénzt, mindig ellenőrizzék a lakóhelyük szerinti bíróságon, hogy folyik-e ellenük végrehajtás. Kérjenek telefonszámot visszahíváshoz, jegyezzék fel, milyen nevet mond a hívó, és ragaszkodjanak a személyes ügyintézéshez az állítólagos végrehajtói irodában. Ha ezt a hívó fél elutasítja vagy egyéb gyanús körülmény merül fel, késedelem nélkül értesítsék a rendőrséget a csalók sikeres elfogása érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől