Csütörtöktől regisztrálhatnak energiatámogatásra a feldolgozóipari kis- és középvállalkozások

2022. október 19. – 15:24

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökök indul az idei energiatámogatási program első, regisztrációs szakasza – írja a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közleménye alapján az MTI.

A Feldolgozóipari KKV (kis- és középvállalkozások) energiaköltség és beruházás támogatási programban magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kis- és középvállalkozásnak minősülő cégek vehetnek részt, ők pályázhatnak a vissza nem térítendő támogatásra.

A program keretösszege idén 100 milliárd forint.

A kormány a cégektől október, november és december havi áram, gáz és távhő költségnövekményük felét vállalhatja át, legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszegben.

A pályázóknak 2021-ben teljes lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük, a cégkivonat szerinti főtevékenységük alapján a feldolgozóiparban kell működniük, vagy tavalyi értékesítésük nettó árbevétele legnagyobb részének feldolgozóipari tevékenységből kell származnia. További feltétel, hogy a múlt évi adatok alapján energiaköltségük elérje az árbevételük 3 százalékát.

A pályázat feltétele, hogy a támogatást elnyerőknek 2024 végéig energiahatékonyságot növelő beruházást kell végrehajtaniuk. A programban a Széchenyi újraindítási beruházási hitelből megvalósítandó fejlesztéshez kaphatnak vissza nem térítendő forrást az önerő kiegészítésére. A támogatás fejében vállalniuk kell azt is, hogy idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken tíz százaléknál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig.

Az igénylés két szakaszban történik, a folyamat a csütörtökön megkezdődő regisztrációval indul. A www.energiatamogatas2022.hu címen elérhető online felületen december közepéig lehet jelentkezni. A regisztrálás időpontja nem befolyásolja a támogatás megítélésének sorrendjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!