125 ezer daru krúgat a Hortobágyon

2022. október 18. – 12:10

125 ezer daru krúgat a Hortobágyon
Fotó: Szilágyi Attila / HNPI Természetvédelmi Őrszolgálat

Másolás

Vágólapra másolva

„A Hortobágyi Nemzeti Parkban a darvak minden ősszel megjelenő tömegeinek hajnali és alkonyi egén áthúzó, hangosan krúgató csapatait hazánk egyik leglátványosabb természeti jelenségének tekinthetjük” – olvasható a nemzeti park Facebook-oldalán. (A krúgatás a daru sajátos, mély, tülkölésszerű hangja.)

Mivel az idei nyár szokatlanul meleg és aszályos volt, amely teljesen kiszárította a természetes vizes élőhelyeket és jelentős kiesést eredményezett a kukorica termésében, ami darvak számára a legfőbb táplálékforrást jelenti, a nemzeti park szakemberei kíváncsian várták, hány daru jön idén az országba. A várakozásokat felülmúló eredmény így őket is meglepte:

A Hortobágyi Nemzeti Park minden szezonban hetente végez szinkronszámlálást, az oldalukra felrakott pontos adatok szerint idén rekordközeli, 125 410 daru van most a Hortobágyon. Ennél több darvat csak 2018 októberében számoltak, 160 240 példányt.

Mint írják, az idei év sajátossága, hogy a madarak idén nem a halastórendszerek lecsapolt tómedreit választották pihenőhelyül. Ennek oka, hogy szeptemberben a hazai csapadékátlag háromszorosa hullott a régióban, így számos kisebb-nagyobb vizes élőhely alakult ki szerte a pusztákon.

A daru Eurázsia erdős, sztyeppés, vizes területeken honos, telelni Afrika északi és Ázsia déli részére vonul, miközben megáll többek között hazánkban is. A földön lakó 14-féle daru közül kettő korábban fészkelt Magyarországon is: a szürke daru és a pártás daru, ezért a magyar kultúra egyik meghatározó madara volt, számos irodalmi műben, népdalban szerepel. Az 1900-as években már alig volt itthon fészkelő példány, hosszú idő után újra 2015 nyarán a Marcal-medencében észlelték először dokumentált módon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!