Métereken át vonszolta magával a felakadt kocsit egy kisteherautó Budakalásznál

2022. október 17. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mindennapi balesetet rögzített a Magyar Közút forgalomfigyelő kamerája Budakalásznál, a 11-es út és az M0-s csomópontjának közelében. A szeptember 19-i felvételt most tették közzé az Instagramon.

Egy teherautó a 11-es főútról sorolt ki a körgyűrű irányába, amikor eddig ismeretlen okból beleakadt egy Budakalász felől érkező autó. Több méteren át vonszolta magával, és csak akkor vette észre, mi történt, amikor az leakadt róla. Az autót vezető nő a rendőrség kiérkezéséig nem mert kiszállni, mert a teherautó sofőrje fenyegetően kiabált vele.

Október 7-én este, az M0-s keleti szakaszán egy nyergesvontató sávváltás közben ütközött egy, a holtterében haladó autónak, amely aztán a szalagkorlát és a szerelvény közötti, többszöri ütközés után még a hátulról érkező járműveket is balesetbe sodorta.

Az Autós Nagykoalíció ezért egy részletes összeállítást készített a holttér veszélyeiről, a legfontosabb tudnivalókat most mi is közzétesszük.

Mi az a holttér és milyen veszélyeket tartogat?

Járművek esetében holttérnek nevezünk minden olyan jármű körüli területet, amelyet a vezető sem előre tekintve, sem pedig a tükrök segítségével nem képes észlelni. A kitakart terület tehát maga a holttér.

Menet közben a holtteret tehát emberi szervekkel észlelni nem vagyunk képesek, de ez csak egy adott pillanatra vonatkozik. Az a sofőr, aki menet közben folyamatosan szemmel tartja a forgalmi szituáció alakulását, a legtöbb holtterében tartózkodó más közlekedőről tudomással bír. Ez akkor lehetséges, ha útközben rendszeresen ellenőrizzük a forgalom alakulását úgy előttünk, mint a visszapillantó tükrökben.

Ellenkező esetben egy adott pillanatban sejtelmünk sincs, mi történik az autónk körül, és az ilyen körülmények között végrehajtott manőver ezért – adott esetben – ütközést, balesetet okozhat.

Ismerjük meg autónk holttereit!

Tudatosan is készülhetünk a holttérrel kapcsolatos veszélyek elhárítására, ha tisztában vagyunk a saját járművünkből nem belátható területeivel. Figyeljük meg menet közben, hogy az érkező autók – bár tudjuk, hogy ott vannak – mégsem láthatóak minden időpillanatban.

Az interneten is megtalálható rengeteg olyan magyarázó ábra, amelyek segítségével jó képet kapunk az egyes járműkategóriák holttereiről. Értelemszerűen minél nagyobb egy jármű, annál nagyobb holttérrel rendelkezik. Érdemes megnézni például egy kamion holtterét , amelyeket gyerekekkel szemléltetettek. Figyeljük meg, hogy egy nehéz-tehergépjármű esetében nem csak kétoldalt és hátul, hanem a jármű előtt is kialakul holttér.

Mit tehetünk az ilyen balesetek elkerülése végett?

Előfordulhat, hogy menet közben nem voltunk elég figyelmesek, és egy manőver megkezdése előtt nem vagyunk tisztában azzal, hogy tartózkodik-e valaki, vagy valami azon a területen, ahová haladni szeretnénk. Ebben az esetben ne is kezdjünk bele a sávváltásba vagy kanyarodásba, hanem a sebesség csökkentése mellett kezdjük el akár több szemszögből is vizsgálni a holtteret. Néhány másodperc alatt pontosan felmérhetjük a környezetünket, és a veszélyhelyzet elkerülhető.

A korszerű járművek is segítenek

Néhány éve csaknem minden modellhez elérhetők a holttérfelügyeleti rendszerek. Ezek az asszisztens berendezések radarok segítségével ellenőrzik a mögöttes-oldalsó forgalmat és akadály esetén fény-, illetve hangjelzéssel vagy akár aktív kormányzással is segítenek felhívni a vezető figyelmét a veszélyre, illetve elhárítani az ütközést. Járművásárláskor, legyen az új vagy használt autó, érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!