5 súlyosabb, 14 könnyebb sérültje van az ikladi vonatbalesetnek

2022. október 14. – 10:24

Másolás

Vágólapra másolva

Nyerges vontató ütközött motorvonattal pénteken délelőtt a Pest megyei Ikladon, írta honlapján a katasztrófavédelem. A balesethez az aszódi hivatásos tűzoltók vonultak ki, de fővárosi és a gödöllői hivatásos egységek, valamint két mentőhelikopter is érkezik a helyszínre. Az Iklad Tó Facebook-oldal szerint a baleset fél tízkor történt, az Aszód-Balassagyarmat vasút vonalon, amikor „a tóhoz bekanyarodó mellékúton egy kamion a vonat elé kanyarodott”. Az Ikladi tó tulajdonosának videófelvétele szerint legalább négy mentőautó is a helyszínen volt.

Fotó: Virágh Zoltán
Fotó: Virágh Zoltán

Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Telex megkeresésére azt mondta, hogy a balesetben összesen 23-an érintettek a kamionsofőrrel együtt (22-en voltak a vonaton a mozdonyvezetővel együtt), de nem sérültek meg mindannyian. Halálos áldozatról egyelőre nem tudni, a sérültek száma még bizonytalan, de úgy tudjuk, súlyos sérültek is lehetnek.

Röviddel dél előtt a rendőrség is adott ki tájékoztatást a balesetről. Azt írták, hogy „nagy valószínűséggel figyelmetlenül hajtott a sínekre járművével az a 41 éves vácegresi férfi, aki 2022. október 14-én 9 óra körül a 2108-as úton, egy jelzőberendezés nélküli vasúti átjáróban összeütközött egy Balassagyarmat felől érkező motorvonattal. A baleset következtében a teherautó sofőrje nem sérült, a vonat vezetőjét, valamint a szerelvény több utasát a mentők kórházba vitték. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.”

A Borsnak a MÁV szóvivője, Biber Anett azt mondta, hogy a mozdonyvezető az utasításoknak megfelelően végezte a munkáját, betartva a járműre és a pályára engedélyezett sebességet, “az ütközés ugyanis 45 kilométeres sebességnél történt. A sofőr a baleset után beszorult a vezetőállásba, ezért a katasztrófavédelem munkatársai szabadították ki. Biber Anett úgy tudja, hogy súlyosan megsérült, akárcsak a vezető jegyvizsgáló és még három utas. A vonat totálkáros lett, valószínűleg selejtezni kell. “A kár értéke hatalmas. Nagyságrendileg több tízmillió forint” – idézte a Bors a szóvivőt.

A mentőszolgálat sajtóosztálya megkeresésünkre közölte, hogy a baleset helyszínére kilenc mentőautó és egy mentőhelikopter érkezett, végül 19 sérültet (5 súlyosabb, 14 könnyebb) szállítottak helyszíni ellátás után hatvani és budapesti kórházakba.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!