Többméteres Horthy-festmény alatt ülésezik a kecskeméti közgyűlés

2022. október 13. – 10:51

Másolás

Vágólapra másolva

A kecskeméti városháza dísztermének falára 1944-ben festették fel (egy 3X2 méteres felületre) a Horthy Miklós kormányzó 1920-as kecskeméti látogatását bemutató képet. A festményt egy évvel később letakarták, majd le is festették, és egészen addig feledésbe merült, míg a terem 2014-es felújítása során egy munkás véletlenül rá nem bukkant. A képet feltárták, és helyreállították, az akkori polgármester és a közgyűlés viszont megállapodott abban, hogy a festményt hivatalos események, így a közgyűlések, alkalmával egy függönnyel eltakarják (a kozterkep.hu szerint azért, mert megbontotta a terem szimmetriáját).

Kopping Rita, a DK önkormányzati képviselője csütörtök reggeli Facebook-bejegyzésében azt írta, a kép nincs letakarva, az alatt folyik a közgyűlés.

Telefonon kerestük a képviselőt, aki elmondta, képviselőtársa, Király József reggeli, napirend előtti felszólalása végén technikai szünetet kért, hogy a korábbi megállapodás értelmében takarják le a festményt, ezt azonban a fideszes polgármester, Szemereyné Pataki Klaudia nem engedélyezte, és azt mondta, a következő közgyűlésen szeretné külön napirendi pontként tárgyalni a festmény sorsát, hogy közgyűlési döntés is szülessen róla. Kopping megjegyezte, a fideszes képviselőtestület minden bizonnyal meg fogja szavazni, hogy a Horthy-kép mostantól ne legyen elfüggönyözve.

Frissítés 15:40

Az önkormányzat cikkünk megjelenése után válaszolt kérdéseinkre:

„A kecskeméti városháza teljes rekonstrukciója több mint két éve zajlik és még nem ért véget. Két év szünet után ma először ülésezett a közgyűlés a díszteremben, ahol jelenleg még a műszaki feltételek sem adottak a magasan lévő kép eltakarásához.

Ezen túlmenően: mivel a kép nem egy portré, hanem várostörténeti jelentősége van, ezért a közeljövőben felkérünk egy történészekből, művészettörténészekből álló munkacsoportot, hogy mondják el véleményüket, majd ennek alapján dönt a közgyűlés.”

Korábban írtuk:

Kérdésünkre Bodrozsán Alexandra, a Momentum helyi képviselője is megerősítette a történteket. Bár ő személyesen nem vett részt a közgyűlésen, az élő közvetítést követte, elmondása szerint a polgármester arra hivatkozott, hogy a felújítás még nem fejeződött be (a kecskeméti önkormányzat épületét több éve kezdték el felújítani, 2020 óta ez volt az első közgyűlés, amit ismét a városháza dísztermében tartottak), és eddig még senki nem élt nála panasszal a falfestmény miatt.

Értesüléseink szerint ezt követően a DK és az MSZP négy képviselője kivonult az ülésteremből. Az üggyel kapcsolatban kerestük a polgármestert és a jegyzőt is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!