Bezárt az orosz atomerőműcég magyar képviselete

2022. október 12. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

Megszűnik az orosz Atomstroyexport cég magyarországi kereskedelmi képviselete, már meg is kezdődött a végelszámolás – írja a 24.hu. Ez a cég az orosz állami atomenergetikai gigakonszern, a Roszatom alá tartozik, atomerőmű-tervezés és -építés a profilja. A magyar kereskedelmi képviselet 2001-ben nyílt, és most „a magyarországi jelenlét optimalizálására” hivatkozva szűnik meg.

Mindez nem sok jóval kecsegtet a Paks II projekt számára, bár az orosz cég a 24.hu kérdésére azt írta, „A Magyarországi képviselet megszüntetésére vonatkozó döntés kizárólag formai, szervezeti jelleggel bír, és semmiképpen sem érinti a Paks II. Atomerőmű projekt megvalósítását, beleértve az építés ütemtervét.” A paksi beruházásért felelős miniszterként Szijjártó Péter is rendszeresen nyilatkozza, hogy a kormány elkötelezett az új atomerőmű megépítése mellett, és 2030-ig az új blokkok működésbe lépnek.

Ettől függetlenül az Ukrajna elleni orosz agresszió, illetve az arra válaszul hozott nyugati szankciók óta egyre több jel utal arra, hogy ez nem lesz annyira egyszerű. Bár a Roszatomra nem terjednek ki a szankciók, közvetetten mégis hatnak rá, hiszen az atomerőművek építéséhez szükséges rengeteg féle alkatrész egy része nyugatról származik, és azokhoz most nem tudnak hozzáférni az orosz cégek, beszállítók, alvállalkozók. Nemrég a paksi bővítésért felelős államtitkár, Süli János is lemondott, illetve a beruházást felügyelő projektcég vezérkarában is történtek cserék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!