Tordai Bencét és Jámbor Andrást is elrángatták a rendőrök egy budapesti kilakoltatás elleni élőláncról, Tordai ujja eltört

2022. október 6. – 12:08

frissítve

Tordai Bencét és Jámbor Andrást is elrángatták a rendőrök egy budapesti kilakoltatás elleni élőláncról, Tordai ujja eltört
Jámbor András, Csárdi Antal és Tordai Bence a lipótvárosi kilakoltatás ellen szervezett élőláncon október 6-án délelőtt – Fotó: Jámbor András Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök délelőtt A Város Mindenkié (AVM) aktivistái élőlánccal tiltakoztak egy 67 éves lipótvárosi nő kilakoltatása ellen, akit az önkormányzat úgy tenne utcára, hogy a fideszes polgármester (Szentgyörgyvölgyi Péter) korábban megszavazta a kilakoltatások felfüggesztéséről szóló fővárosi határozatotírja a Mérce. Az AVM által szervezett élőláncon ott volt Misetics Bálint, a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója, valamint Tordai Bence, Jámbor András és Csárdi Antal országgyűlési képviselők is.

Cikkünk megjelenése után az V. kerületi önkormányzat is reagált, közleményük a cikk végén olvasható.

Frissítés 14:40

A Párbeszéd Magyarországért csütörtök délutáni bejegyzéséből, és a Telexnek küldött közleményükből kiderült, hogy Tordai Bence nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett a rendőri intézkedés során, a párt társelnökét a Honvédkórházban látták el, mert eltört az ujja. A párt azt írta, az élőlánc ellenére a kilakoltatás megvalósult, az idős nőnek most az AVM próbál szállást szerezni. Az AVM késő esti közleményében pedig az szerepelt, hogy az idős nő egyelőre a Fővárosi Önkormányzat egyik átmeneti szállásán talált menedéket.

Korábban írtuk:

2013-ban megkötött, határozott idejű lakáshasználati szerződését a tulajdonos önkormányzat kis összegű (300 ezer forintos) díjhátralék miatt 2016 novemberében felmondta, és 2018-ban bírósági úton is intézkedett a lakás kiürítéséről. Az AVM megkereste az önkormányzatot az ügyben, és felajánlotta a fennálló lakáshasználati és fűtési díjhátralék alapítványi támogatások segítségével való kiegyenlítését.

A végrehajtó átadta az aktivisták érveit a polgármesternek, ám az nem adott felfüggesztést, sem halasztást a kilakoltatás végrehajtására, ezért a rendőrök megkezdték az intézkedést az élőláncban résztvevő aktivistákkal szemben. Az intézkedés jelenleg is zajlik.

Tordai Bence felhívta a rendőrök figyelmét, hogy mentelmi joggal rendelkező személlyel szemben készülnek erőszakot végrehajtani, mire azok Jámbor Andrással együtt elrángatták a lépcsőházból – írja a Mérce.

A lap élőben is közvetíti a kilakoltatási akciót, itt lehet megtekinteni.

„Negyedórás birkózás után lerántottak a rendőrök a lépcsőn! 40 perc alatt eddig 4 embert köztük engem és Tordai Bencét tudták kiszedni. Még több mint 20 aktivista társunk fent van, köztük Csárdi Antal akit egyelőre nem tudnak lehámozni a korlátról!” – írja Facebook-oldalán Jámbor András.

Frissítés 13:45

Cikkünk megjelenése után az V. kerületi önkormányzat azt írta lapunknak:

„Jelen lakáskiürítési eljárást nem csupán a felgyülemlett díjhátralék tette elkerülhetetlenné, hanem az is, hogy a bérlő hozzáállását mind az önkormányzattal, mind a lakóközösséggel az együttműködés teljes hiánya jellemzi, valamint a közösségi együttélés legalapvetőbb szabályainak sem tesz eleget, ezáltal megkeserítve a társasház lakóinak mindennapjait.

A bérlő lakáshasználati díja 1.814 Ft/hó, amelyből 150.454 Ft hátralékot halmozott fel, ami kb. 7 évnyi díjnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy a bérlési időtartamának 2013. júliusi kezdete óta túlnyomórészt egyáltalán nem fizette meg a lakáshasználati díjat. Emellett Belváros Önkormányzata fűtési díjhátralékra már 304.779 Ft-ot fizetett ki a társasház felé a bérlő helyett, aki idén még egyetlen havi fűtésdíjat sem teljesített, aktuális hátraléka 78.339 Ft. Mindeközben Belváros Önkormányzat 2013 augusztusától a mai napig összesen 2.723.000 Ft szociális támogatást nyújtott a bérlő számára.

A társasház közös képviselője több alkalommal élt már panasszal a bérlő közösségi együttélés legalapvetőbb kritériumainak sem megfelelő viselkedésére. 2020.07.21-én a társasház közös képviselője jelezte, hogy csatorna elzáródási probléma miatt szükséges lenne a szakemberek bejutása a lakásba. A bérlő többszöri felszólítás ellenére sem biztosította a bejutást, így a szomszédos magántulajdonú lakásban a probléma a mai napig fennáll. 2022.09.06. a közös képviselő az önkormányzati lakásból történő ázás miatt fordult ismét az önkormányzathoz, a bérlő a bejutást ezúttal is akadályozta. Majd a közös képviselő közegészségügyi eljárás megindítását kérte (képekkel bizonyítva a szükségességét), mivel a bérlő a háztartási hulladékát a padlástérben és a lakáshoz tartozó tárolóban gyűjti. Ez járványügyi problémákat és többletköltséget okoz a társasháznak.

A bérlő 2022. szeptember 22-én kelt végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmét a bíróság elutasította. ”A bíróság álláspontja szerint a kötelezettnek több éve volt arra, hogy lakhatásának körülményeit rendezze, a végrehajtási eljárásban a továbbiakban nincs lehetőség arra, hogy a felfüggesztéssel az eljárás tovább húzódjon, mert – a bíróság meglátása szerint – ha a kötelezett az elmúlt években nem tett intézkedéseket helyzetének javítására, így még további hat hónap alatt nem várható, hogy ez be fog következni.„

Az Önkormányzatnak az Oltalom Karitatív Egyesülettel ellátási szerződése van, így a bérlő ott kezdeményezheti a felvételét. Tehát, amennyiben együttműködik az Oltalommal, akkor a szállása biztosított.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől