Több mint 17 ezer magyar diák tanul külföldön, Hollandia lehet az új kedvenc célpont

2022. szeptember 30. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is emelkedik a külföldön tanuló magyar hallgatók száma, a 2021/2022-es tanévben már több mint 17 ezren kezdték meg tanulmányaikat külföldi felsőoktatási intézményben – derült ki az Engame Akadémia statisztikájából, amit az Eduline mutatott be.

Az adatokból kiderült, hogy a magyar diákok körében a hat legnépszerűbb ország Hollandia, Ausztria, Németország, Dánia, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.

A brexit ezen a területen is jelentős változásokat hozott, a korábbi favorit Egyesült Királyságba a 2020/2021-es tanévben (az utolsó évben, amikor még a korábbi feltételekkel lehetett kiutazni az országba) még 1100-an jelentkeztek egyetemekre, a következő évben már csak 450-en, idén pedig 315-en.

Nem mindenki ment viszont messzire, Írországban néhány éve alig 500 magyar diák tanult, ám a számuk az előző tanévben már 913-ra emelkedett. A másik új kedvenc célpont Hollandia lett, alig egy év alatt 34 százalékkal nőtt az ide jelentkezők száma, idén már közel kétezren járnak valamelyik holland egyetemre.

„A holland felsőoktatás nagyon vonzó, viszonylag megfizethető, hiszen 2168 euró egy tanév, ráadásul az első évben ennek a felét elengedik. Kilenc egyetem van a top 200-ban, és nagy a választék angol nyelvű képzésekből” – magyarázta Lévai Balázs, az Engame Akadémia társalapító-ügyvezetője a statisztikát bemutató háttérbeszélgetésen.

A hirtelen jött népszerűségnek nem mindenki örül, a külföldi hallgatók magas száma miatt ugyanis már kifejezetten nehéz kollégiumi helyet vagy albérletet szerezni az országban. Holland diákszervezetek azért kampányolnak, hogy – Dániához hasonlóan – csökkentsék az országban az angol nyelvű képzések számát.

A németül jól beszélő középiskolások körében töretlen népszerűségnek örvend Ausztria és Németország. A 2021/2022-es tanévben Németországban 2851-en, Ausztriában pedig 3641-en tanultak. Mindkét ország a közelsége és a szinte ingyenes oktatása miatt kedvelt célpont a magyar diákok körében, az angol nyelvű képzések száma viszont egyelőre mindkét országban alacsony.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!