Népszava: Újra kell tervezniük a kórházaknak a 2023-as költségvetést

2022. szeptember 30. – 13:21

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava értesülései szerint a kórházak gazdasági vezetőinek csütörtök kora délután eligazítást tartottak, arról, hogy péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket, emellett október 31-ig a béreken felül csak a „betegellátással összefüggő”, tételesen engedélyeztetett számlákat fizethetik ki. Ez a gyakorlatban a lap szerint úgy fog kinézni, hogy a kifizetéseket egy online felületen engedélyeztetni kell. Az értekezleten a cikk szerint azt is hangsúlyozták, ez a korlátozás nem azt jelenti, hogy nem lehet új rendeléseket indítani, az csak az október végéig esedékes kifizetésekről szól.

A kórházi vezetőkkel a Népszava szerint közölték azt is, hogy le kell állítaniuk valamennyi informatikai beszerzést, de ha a beszerzés bármi okból mégis elkerülhetetlen, akkor az csak úgy lehetséges, ha arra előzetesen engedélyt kérnek a Miniszterelnökségtől.

A Telex megkereste a témában az Országos Kórházi Főigazgatóságot, ahonnan a következő válasz érkezett: „az Országos Kórházi Főigazgatóság jogszabályokban rögzített feladata és felelőssége az általa irányított kórházak pénzügyi helyzetének és felelős gazdálkodási rendjének kialakítása és folyamatos, szigorú nyomon követése.

A háborús helyzet miatt megváltozott gazdasági környezetre és az egész Európát érintő energiaválságra tekintettel minél pontosabban szükséges felmérni az intézmények beszerzési igényeit és jövő évi várható kiadásait.

A biztonságos betegellátás biztosítása és a költségvetési forrásokkal történő felelősségteljes gazdálkodás összhangja minden kórház és kórházi vezető számára elsődleges feladat.”

Az informatikai beszerzéssel kapcsolatos kérdésekre nem kaptunk választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!