250 lakás maradt fűtés és meleg víz nélkül Józsefvárosban

2022. szeptember 29. – 14:47

frissítve

250 lakás maradt fűtés és meleg víz nélkül Józsefvárosban
Gázvezeték-csere a Strázsa utcában – Forrás: Google Maps

Másolás

Vágólapra másolva

Több lakótömb, összesen mintegy 250 lakás maradt gáz nélkül a józsefvárosi Stróbl Alajos és Strázsa utca környékén. A Strázsa utcában nyár végén cserélte le a gázcsövet az MVM, ezalatt biztosítva volt a szolgáltatás, a munkálatok végét követően azonban nem kapcsolták vissza a gázt, mert úgy találták, hogy több épületben nem megfelelő minőségűek a csatlakozóvezetékek, ezért fennáll a szivárgás veszélye. Ezeket tehát meg kell javíttatnia az érintett lakóközösségeknek annak érdekében, hogy az MVM visszakapcsolja a szolgáltatást az épületekben.

A Telex birtokába jutott az MVM értesítése, amit az egyik lakóházban függesztettek ki. Ebben azt írják, a gázt szeptember 22-én zárták el, miután szakembereik megvizsgálták az épület tulajdonában álló gázvezetékeket, és a nyomáspróba során úgy találták, hogy azok nem felelnek meg a „biztonságos üzemeltetés követelményeinek”.

Az ügy miatt kerestük a VIII. kerületi önkormányzatot és az MVM-et is, cikkünk megjelenéséig az önkormányzattól kaptunk választ.

Ők azt írták, a helyi katasztrófavédelmi felelőstől, illetve a közös képviselőtől is kértek tájékoztatást, a tőlük kapott információk alapján úgy tudják, „a társasház már augusztusban felkészült a gázfelújítási munkákra és a lehetséges nehézségekre”.

Szeptember 25-re a közös képviselő rendkívüli közgyűlést hívott össze, ahol a lakók elfogadták a felújításra vonatkozó árajánlatot, és a felújítási munkák szeptember 27-én el is kezdődtek.

Az önkormányzat azt írja, a lezárás körülbelül 250 lakást érint, ebből 7 darab önkormányzati tulajdon, de nem mind lakás.

Hozzátették: a közös képviselő elmondása szerint jelenleg nem igényelnek önkormányzati segítséget, amennyiben a helyzet változik, hivatalos úton küldhetnek be kérelmet.

A józsefvárosi Hírnyolc beszélgetett a lakókkal, ők azt mondták, a felújítási munkálatok akár három-négy hétig is eltarthatnak. A Hírnyolc a lakók elmondása alapján azt írja, a választott kivitelező 19 millió forintért vállalta a felújítást, ez oszlik el a tulajdonosok között.

A Civilek a Százados Negyedért Egyesület a Facebookon közzétett, Pikó András polgármesternek és Szarvas Koppány Bendegúz területi önkormányzati képviselőnek címzett nyílt levelében azt kérte, hogy „az önkormányzat biztosítsa a forrást a munkálatokra”, valamint „egy egyszeri rezsitámogatással segítsék ki azokat a bajba jutott lakókat, akiknek megoldhatatlan a megemelkedett költségek kifizetése.” Mint írják, a gázelzárásban idősek és kisgyermekes családok is érintettek, akik most kénytelenek elektromos eszközökkel fűteni, főzni és vizet melegíteni, ez pedig sok háztartás számára megfizethetetlen pluszköltséget jelent.

Zuglóban hasonló okok miatt maradt gáz nélkül egy 70 lakásos társasház, erről bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!