Összevonhatnak két debreceni iskolát a megemelkedett rezsiárak miatt

2022. szeptember 28. – 10:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden a Debreciner számolt be arról, hogy a megemelkedett rezsiárak miatt összevonhatják a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) két intézményét. Az első értesülések szerint a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum diákjai mostantól az Irinyi János Technikum épületében fognak tanulni, később azonban arról érkeztek hírek, hogy a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum lesz a fogadó intézmény – ezt egy, a Telex birtokába jutott levél is megerősítette.

Az üggyel kapcsolatban a Debreciner kereste a DSZC-t, Zombor Judit kancellári koordinátor nem erősítette meg az értesüléseket, ugyanakkor nem is cáfolta azokat. Válaszában annyit írt, hogy jelenleg egyeztetés alatt van a szakképzési centrum energetikai válságterve.

A 114 éves Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum épülete – Forrás: Google Maps
A 114 éves Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum épülete – Forrás: Google Maps

Bár eredetileg azt lehetett hallani, hogy az összevonás már jövő hétfőn október 3-án életbe lép, a Debreciner cikke szerint október 17-re halasztották a kezdést.

A tervek szerint március 31-ig (tehát a fűtésszezon ideje alatt) a Bethlen Gábor Technikum diákjai és oktatói is a Mechwart András Technikum épületét fogják használni. Ezt az elképzelés szerint úgy fogják megoldani, hogy heti váltásban délelőtti és délutáni oktatási rend szerint tartják majd a két iskola óráit.

Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy az egyik iskola tanulói reggel 7:30-tól 12:35-ig fognak az épületben tanulni, egy rövid takarítási szünet után pedig jönnek a másik iskola tanulói, akiknek 13:00-tól 18:00-ig fognak tartani az óráik.

A szülőknek címzett levélben annyit írnak: „Bízunk abban, hogy a feladatunkat ebben a nehezebb helyzetben is jó szinten a családok megelégedésére, tanulóink fejlődését szolgálva tudjuk teljesíteni. Ehhez kérjük a szülői ház és tanulóink megértését, támogatását, jóakaratú hozzáállását.”

Az összevonás több szinten okozhat gondot: a délutános heteken a sportoló diákok nem tudnak majd eljutni az edzéseikre, télen a sötétben kell majd egyedül hazajutniuk a diákoknak, az órák pedig mindössze 35 percesre rövidülnek, miközben az érettségi követelmények változatlanok maradnak (egy heti 4 órás tantárgy esetében, mint amilyen a magyar is, 5 perc híján egy teljes órányi idő vész kárba minden héten). Azok a tanárok is nehéz helyzetbe kerülhetnek, akik eddig délutánonként másodállást vállaltak. Debreceni forrásunk szerint a Mechwart eleve zsúfolt iskola, ahova a korábbi 700 helyett már eddig is mintegy 1100 diák járt, idén hét új osztályt is indítottak, most újabb 900 gyerek fog az épületbe járni, ami korszerűtlen, és az infrastruktúra (fűtés, mosdók, internetelérés) várhatóan nem fogja bírni a fokozott terhelést. A DSZC állítólag azzal az indokkal vetette el az online oktatás lehetőségét, hogy abban az esetben a rezsiköltség a szülőket terhelné.

A DSZC alá tizenegy iskola tartozik, A Debreciner közösségi oldalán az olvasók azt jelezték, hogy az átszervezésben több másik iskola, például a Péchy Mihály Építőipari Technikum, az Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola, valamint a Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium is érintett lehet, de ezt egyelőre senki nem erősítette meg.

Az üggyel kapcsolatban mi is kerestük az érintett iskolákat, választ egyelőre egyedül a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikumtól kaptunk, ők annyit írtak, továbbítják kérdéseinket az illetékeseknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!