Jogsértő és félelemkeltő volt a Figyelő Soros-listája, bocsánatot kell kérnie a listázottaktól

2022. szeptember 28. – 15:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elsőfokú, még nem jogerős ítéletében szerdán a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy a Figyelő 2018-as Soros-listája jogsértő és félelemkeltő volt, a lapkiadó Mediaworksnek bocsánatot kell kérnie, és fejenként 200–500 ezer forint sérelemdíjat is fizethet – írja a Hvg.hu.

A Figyelő 2018-ban a nyomtatott kiadásában „A spekuláns emberei” címmel listát jelentetett meg azokról a civil aktivistákról, jogászokról, tudósokról és újságírókról, akik szerintük „Soros György zsoldosai” voltak. A több száz ember nevét tartalmazó lista szereplői közül 34-en (24 nem közszereplő és 10 közszereplő) perelték a nyomtatásban egy ideje már nem megjelenő Figyelőt. A felpereseket a Magyar Helsinki Bizottság képviselte.

A Rainer Lilla vezette bírói tanács az ítéletben majdnem teljeskörűen a Figyelőt képviselő Mediaworks kiadóval szemben fellépő listázottaknak adott igazat. Eszerint – mivel a nyomtatott lap, ahol a jogsértés megtörtént, már nem létezik – a Figyelő online felületén kell majd közzétenni a jogsértést megállapító ítéletet és a bocsánatkérést a lista szereplői felé.

Mindennek a címlapon 24 órán át meg kell jelennie, a cikkoldalon pedig addig, amíg maga a sérelmezett cikk is elérhető, de legalább 30 napig. Emellett a Mediaworksnek mind a 34 felperes számára sérelemdíjat kell fizetnie a jó hírnévhez fűződő joguk megsértése miatt. Az összeg változó: a nem közszereplőnek számító „listázottak” 500 ezer, a közszereplők 200 ezer forintot kapnak (plusz késedelmi kamatok).

Az ítélet szóbeli indoklásában elhangzott, hogy a lap jogsértést követett el, mert a lista tényállításának (hogy az azon szereplők Soros zsoldosai) nem volt jogalapja, ráadásul azt a hamis látszatot keltette, hogy a szereplők nem autonóm személyek – írja a Hvg.hu.

Ráadásul – hívta fel a figyelmet a bíróság – a lista válogatás nélküli és hevenyészett volt, még elhunytak is szerepeltek rajta. Az ítélet hangsúlyos része volt, hogy „a történelmi előzmények után” a listázás „nemcsak rontja a felperesek társadalmi megítélését, hanem félelemkeltő is”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!